Przyrządza się je z różnego rodzaju ciasta, najczęściej z ciasta francuskiego i kruchego. Dodaje dowolne przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, kminek, czerwoną słodką paprykę, chili, rozmaryn, tymianek czy oregano.
Paluszki serowe na bazie ciasta francuskiego:
50 g żółtego sera
1 żółtko
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
duża szczypta grubej soli
Ser zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na pół. Pierwszą połowę przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ją żółtkiem, równomiernie posypać tartym serem, oprószyć pieprzem i czerwoną papryką. Następnie pociąć ciasto na paski o szerokości 1 cm, każdy z nich uchwycić za obydwa końce i skręcić trzy, cztery razy jak świderek. Położyć na blaszce, posypać grubą solą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec aż ciasto podrośnie, a ser na wierzchu stanie się jasnobrązowy. Podobnie postąpić z drugą połówką ciasta.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Paluszki serowe na bazie ciasta kruchego
130 g miękkiego masła
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
130 g startego żółtego sera
130 g startego parmezanu lub innego twardego sera
mąka do podsypania
kminek
biały i czarny sezam
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz i oba rodzaje serów. Wkroić masło i palcami rozetrzeć wszystkie składniki, ugnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć paski o grubości 1 cm i długości ok. 6-7 cm. Jedne posypać kminkiem, drugie czarnym lub białym sezamem. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 10-15 minut, aż się lekko zarumienią. Uważać, by się nie przypaliły.
Znacie inny przepis na paluszki serowe?