Historia nazwy i składników tostów hawajskich związana jest z kulinarnym programem transmitowanym w telewizji niemieckiej w latach 50-tych i 60-tych. Jego pomysłodawcą był Clemens Wilmenrod – pierwszy niemiecki kucharz telewizyjny, który miał ogromną wpływ na tworzącą się po wojnie kuchnię niemiecką, podając przepisy na dania wykorzystujące produkty dostępne w tamtych czasach na terenie Niemiec, takie jak choćby konserwy czy keczup. Wilmenrod kojarzy się przeciętnemu Niemcowi z nadziewanymi truskawkami oraz właśnie z tostami hawajskimi.
Z tostami hawajskimi wiążę się jeszcze jedna ciekawostka. Otóż od ich angielskiej nazwy pochodzi nazwa wytwórni muzycznej założonej przez angielskiego muzyka Andrew Fletchera – współtwórcy grupy Depeche Mode.
masło do smarowania chleba
2 plastry żółtego sera
2 plastry szynki konserwowej
2 plastry ananasa
2 koktajlowe czereśnie
Kromki tostowego chleba posmarować masłem, położyć na blaszce. Na kromki położyć szynkę, ananasa i ser. Pośrodku umieścić czereśnię. Wstawić na górną półkę do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C, by ciepło górnej grzałki podpiekło brzegi szynki i roztopiło ser. Wtedy tost jest już gotowy do podania.
Odnośnie przygotowania kromek chleba do tostów hawajskich są dwie szkoły:
– jedna zaleca opiekanie samych grzanek przed obłożeniem szynką, ananasem i serem
– druga uważa, że kromki nie powinny być wcześniej opieczone, a jedynie posmarowane masłem.
Wybór którejś z opcji zależy właściwie od gustów kulinarnych samych smakoszy.
Na podstawie powyższego przepisu powstały różne warianty tostów hawajskich, zawsze jednak znajdują się w nich podane wyżej składniki, a urozmaicenie stanowią dodatkowe owoce i przyprawy.
Wraz z poszukiwaniem nowych smaków w pizzeriach tosty hawajskie stały się inspiracją do stworzenia tzw. pizzy hawajskiej. Na drożdżowym cieście, posmarowanym pastą pomidorową lub keczupem, układa się, tak jak w tostach, plastry szynki konserwowej, ananasa, przykrywa się je żółtym serem, posypuje oregano bądź tymiankiem i zapieka.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny wariant przepisu na tosty hawajskie? Co do nich dodajecie?