Czym różni się szarlotka sypana od innych ciast z jabłkami? Przede wszystkim to, że robi się ją w błyskawiczny sposób, nie trzeba zagniatać ciasta, czekać aż się schłodzi czy wyrośnie. Wystarczy do tego jeszcze tylko zetrzeć taką ilość jabłek, jaka nam odpowiada i ciasto gotowe do upieczenia.
200 g masła
2 żółtka
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 kg jabłek
2 -3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
masło i bułka do blaszki
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi otworami, wsypać cukier, cynamon, bułkę tartą. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli i cukrem, zrobić dołek, wbić w nie żółtka, dodać śmietanę, wkroić masło. Grubym nożem pokroić wszystkie składniki, mieszając je ze sobą, następnie dłońmi rozetrzeć je tak, by powstały grudki. Ciasto jest już gotowe, nie trzeba go zagniatać. Prostokątną blachę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wsypać do niej połowy ciasta, wyłożyć na to jabłka, które przykryć drugą częścią kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta – ok. 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można polukrować. Dobrym pomysłem jest posypanie ciasta przed włożeniem do piekarnika zwykłym cukrem, nada on kruszonce chrupkości i stworzy swoistą glazurowaną powierzchnię.
Ciasto do sypanej szarlotki w postaci kruszonki można przygotować również z tzw. krupczatki – jest to mąka pszenna o większej grubości zmielonego ziarna. Świetnie nadaje się do wszelkich ciast kruchych, nadając im grudkowatą konsystencję. Innym składnikiem sypanej szarlotki może być kasza manna lub mąka kukurydziana.
Jabłka do sypanej szarlotki najczęściej trze się na tarce, ale smaczne są również pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Z braku świeżych jabłek, ponieważ jest to ciasto błyskawiczne – nie wymagające skomplikowanych czynności ani wyszukanych składników – można rozłożyć na pierwszej warstwie ciasta jabłkowy dżem.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na sypaną szarlotkę? Podzielcie się nim w komentarzu.