Czym różni się szarlotka sypana od innych ciast z jabłkami? Przede wszystkim to, że robi się ją w błyskawiczny sposób, nie trzeba zagniatać ciasta, czekać aż się schłodzi czy wyrośnie. Wystarczy do tego jeszcze tylko zetrzeć taką ilość jabłek, jaka nam odpowiada i ciasto gotowe do upieczenia.

60 dag mąki pszennej

200 g masła

2 żółtka

1 szklanka cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 kg jabłek

2 -3 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

2 łyżki bułki tartej

masło i bułka do blaszki

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi otworami, wsypać cukier, cynamon, bułkę tartą. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli i cukrem, zrobić dołek, wbić w nie żółtka, dodać śmietanę, wkroić masło. Grubym nożem pokroić wszystkie składniki, mieszając je ze sobą, następnie dłońmi rozetrzeć je tak, by powstały grudki. Ciasto jest już gotowe, nie trzeba go zagniatać. Prostokątną blachę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wsypać do niej połowy ciasta, wyłożyć na to jabłka, które przykryć drugą częścią kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta – ok. 60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika można polukrować. Dobrym pomysłem jest posypanie ciasta przed włożeniem do piekarnika zwykłym cukrem, nada on kruszonce chrupkości i stworzy swoistą glazurowaną powierzchnię.

Ciasto do sypanej szarlotki w postaci kruszonki można przygotować również z tzw. krupczatki – jest to mąka pszenna o większej grubości zmielonego ziarna. Świetnie nadaje się do wszelkich ciast kruchych, nadając im grudkowatą konsystencję. Innym składnikiem sypanej szarlotki może być kasza manna lub mąka kukurydziana.

Jabłka do sypanej szarlotki najczęściej trze się na tarce, ale smaczne są również pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Z braku świeżych jabłek, ponieważ jest to ciasto błyskawiczne – nie wymagające skomplikowanych czynności ani wyszukanych składników – można rozłożyć na pierwszej warstwie ciasta jabłkowy dżem.

szarlotka sypana pieczenieFot. Agnieszka Pietnoczka

Znacie inny przepis na sypaną szarlotkę? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTosty hawajskie – przepisy
Następny artykułKajzerki – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here