Aby zrobić domowe kazjerki, potrzebujesz:
3 szklanki mąki
200 ml letniej wody
10 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
jajko
2 łyżki masła
-
Krok pierwszy
Mąkę przesiać przez sito do dużej miski, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
-
Krok drugi
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej należy uformować kulkę którą należy lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia obłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki, górną część naciąć tępym nożem.
-
Krok trzeci
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do 20 minut.
Fot. Sylwia Załuńska
Znacie inny przepis na domową kajzerki? Podzielcie się nim z nami.
Poproszę kiedyś mamę aby mi takie zrobiła! Ulwoebiam zapach bułeczkek a najbardziej kajzerek…