Do przygotowania sernika z brzoskwiniami
1 kostka masła,
5 jajek,
3 szkl. mąki,
3 łyżki cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Najpierw robimy ciasto. W 5 jajkach oddzielamy białka od żółtek. Do ciasta potrzebujemy tylko żółtek, białka przydadzą się później. Zagniatamy ciasto – mąkę, żółtka, twarde masło, cukier puder, proszek do pieczenia. Ciasto po zagnieceniu dzielimy na dwie równe części, które wkładamy na około 2 godziny do zamrażarki.
Do przygotowania masy serowej
1 kg twarogu (jeśli mielimy w domu, musimy zrobić to dwa razy),
3 jajka,
połowa kostki miękkiego masła,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. cukru,
brzoskwinie (2 puszki lub 12 sztuk świeżych owoców),
3/4 szkl. cukru (do białek).
Przygotowując masę serową, 3 jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich najpierw miękkie masło, następnie mąkę ziemniaczaną i na końcu twaróg. To ważne, aby wszystko bardzo dokładnie wymieszać i połączyć składniki. Masę odstawiamy, a w tym czasie ubijamy na sztywną pianę białka z ostatnią porcją cukru. Brzoskwinie kroimy, najlepiej w plasterki.
Do dużej, prostokątnej blachy natłuszczonej masłem wkładamy jedną porcję ciasta i równo rozprowadzamy. Na cieście rozkładamy masę twarogową, na niej układamy brzoskwinie. Na brzoskwinie pianę z jajek i na szczyt ucieramy na tarce o grubych oczkach drugą połowę ciasta. Gotowe. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na godzinę.
Znacie inny przepis na sernik z brzoskwiniami? Podzielcie się nim w komentarzu.