Do przygotowania bananowego sorbetu będzie potrzebne:
3 duże dojrzałe banany
½ szklanki cukru
szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 białko
Z wody i cukru ugotować syrop: najpierw podgrzewać wodę, aż do rozpuszczenia się cukru, a potem gotować ją przez 5 minut. Wystudzić. Banany obrać i zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać syrop i zmiksować ponownie. Przełożyć masę do pojemnika, przykryć szczelnie spożywczą folią, włożyć do zamrażalki na pół godziny, po czym wyjąć go wmiksować białko, przykryć folią i wstawić na noc do zamrażalki.
W trakcie zamrażania sorbetu można kilka razy wyjąć go z zamrażarki, zmiksować i ponownie zamrozić. Powstanie w ten sposób ziarnista konsystencja.
Bananowy sorbet można podawać w różny sposób: samodzielnie w pucharkach, czy miseczkach; przełożony waniliowym serkiem homogenizowanym, cytrynowymi lodami, bitą śmietaną, naturalnym gęstym jogurtem czy z kawałkami owoców.
photoxpress.com
Do przygotowania takiego deseru z udziałem bananowego sorbetu będzie potrzebne:
kilka truskawek
2 mandarynki
1 kiwi
1 mango
100 g mrożonych malin
1 łyżka cukru pudru
Truskawki odszypułkować, umyć, przekroić na pół. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Kiwi obrać, pokroić na kawałki. Mango obrać i, podobnie jak kiwi, pokroić na małe kawałki. Maliny zmiksować w blenderze z dodatkiem cukru pudru. Do wysokich szklanek włożyć owoce: po 3-4 połówek truskawek, 2-3 kawałki kiwi i mango, 3 cząstki mandarynki, na nie delikatnie ułożyć kawałki bananowego sorbetu, następnie warstwę owoców, którą polać chłodnym malinowym sosem.
Zanim poleje się zmiksowanymi malinami można przybrać deser bitą śmietaną.
Znacie inny przepis na bananowy sorbet? Podzielcie się nim w komentarzu.