Przygotowuje się go podobnie jak wszelkie inne owocowe sorbety. Owoce miksuje się z dodatkiem samodzielnie zrobionego syropu bądź z syropem z puszki, odpowiednią ilością soku z cytryny bądź musującym winem i zamraża. Warto pamiętać, że jeśli chce się uzyskać ziarnistą konsystencję sorbetu, należy kilkakrotnie wyjąć go z zamrażalki, miksować i ponownie zamrażać.
Do zrobienia najprostszego takiego sorbetu będzie potrzebne:
puszka brzoskwiń w syropie
1 łyżka soku z cytryny
Brzoskwinie wyjąć z syropu zmiksować z sokiem z cytryny. Wlać 50 ml syropu i ponownie zmiksować. Owocową masę przełożyć do pojemnika, przykryć szczelnie folia spożywczą, włożyć na pół godziny do zamrażalki. Po tym czasie wyjąć z zamrażalki i zmiksować. Czynność tę powtarzać kilka razy, dzięki czemu sorbet nabierze ziarnistą strukturę. Następnie mrozić go przez kilka godzin bez dodatkowego miksowania.
photoxpress.com
W sezonie warto spróbować przyrządzić sorbet ze świeżych brzoskwiń, do jego wykonania będzie potrzebne:
1 szklanka wody
8 dużych dojrzałych brzoskwiń
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wodę wymieszać z cukrem podgrzewając na małym ogniu, następnie pogotować ją na mniejszym ogniu ok. 5 minut. Ostudzić. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, przekręcić, usunąć pestki, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem soku z cytryny oraz ekstraktu z wanilii. Wlać wystudzony syrop i dokładnie wymieszać z masą brzoskwiniową. Przełożyć ją do pojemnika, szczelnie przykryć folią i zamrażać przez pół godziny, po czym wyjąć, zmiksować i ponownie zamrozić. Czynność powtarzać trzykrotnie.
Gotowy sorbet brzoskwiniowy podawać polany sosem malinowym przygotowanym ze zmiksowanych mrożonych malin połączonych z cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany, a nawet z alkoholem takim jak choćby ajerkoniak, czy owocowy likier.
Znacie inny przepis na sorbet brzoskwiniowy? Podzielcie się nim w komentarzu.