Do jego zrobienia potrzebne jest:

6, a nawet 7 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
pół szklanki mąki pszennej tortowej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 łyżka octu

Natomiast do zrobienia kremu śmietankowego należy przygotować:

750 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny oraz słoiczek malinowego dżemu.

Do nasączenia biszkoptu potrzebny jest poncz, który robimy ze:

100 ml gorącej wody, 1 łyżeczki cukru, kilka kropli koniaku oraz soku z połowy cytryny

Do dekoracji doskonałe będą owoce malin oraz czekoladowe wiórki.

W pierwszej kolejności należy przesiać przez sitko oba rodzaje mąki, ziemniaczaną oraz pszenną. Po czym należy wymieszać je razem w misce. Następnie rozbić jajka, udzielić białka od żółtek i mikserem ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie już sztywna i nie będzie wypadać z miski po odwróceniu jej go góry dnem, należy dodać do niej cukier i jeszcze przez jakiś czas miksować. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do piany i jeszcze przez chwilę miksować. Kiedy całość uzyska jednolitą konsystencję dodać do tego mąkę i bardzo dokładnie wmieszać ją w pianę, uważając, aby białko nie opadło. Biszkopt należy wypiekać w tortownicy, dlatego smarujemy ją najpierw masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu należy wyjąć biszkopt z tortownicy i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować poncz, którym później go nasączymy.

Przygotowanie ponczu nie jest trudne. Należy połączyć ze sobą wszystkie potrzebne do jego wykonania składniki i zostawić do wystygnięcia.

Następnie należy przygotować śmietankową masę. W tym celu należy ubić mikserem śmietanę na sztywno, pod samo koniec dodać cukier i nadal ubijać. Następnie w 1/4 szklanki gorącej wody należy rozpuścić przygotowaną żelatynę i delikatnie wlać ją do śmietany jeszcze chwilę miksując aby składniki dobrze się połączyły.

Przestygnięty biszkopt należy ostrożnie przeciąć na 3 równe warstwy. Pierwszą z nich należy nasączyć chłodnym ponczem, posmarować dżemem i ułożyć na nim ubitą śmietanę. Położyć na tym drugi krążek biszkopta i postępować tak jak wcześniej. Najpierw nasączyć ponczem, a następie posmarować dżemem i ułożyć warstwę śmietany. W ten sam sposób postąpić z ostatnią warstwą. Brzegi przygotowanego tortu należy posmarować pozostawioną do tego celu śmietaną i czekoladowymi wiórkami. Wierzch tortu można udekorować dowolnie. W wersji podstawowej można po prosto posmarować go z wierzchu resztą bitej śmietany i udekorować wiórkami czekolady oraz owocami malin.

Znacie inny przepis na tort śmietanowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTarta z pieczarkami – przepis
Następny artykułTort Spiderman – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here