Do jego zrobienia potrzebne jest:
6, a nawet 7 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
pół szklanki mąki pszennej tortowej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 łyżka octu
Natomiast do zrobienia kremu śmietankowego należy przygotować:
Do nasączenia biszkoptu potrzebny jest poncz, który robimy ze:
Do dekoracji doskonałe będą owoce malin oraz czekoladowe wiórki.
W pierwszej kolejności należy przesiać przez sitko oba rodzaje mąki, ziemniaczaną oraz pszenną. Po czym należy wymieszać je razem w misce. Następnie rozbić jajka, udzielić białka od żółtek i mikserem ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie już sztywna i nie będzie wypadać z miski po odwróceniu jej go góry dnem, należy dodać do niej cukier i jeszcze przez jakiś czas miksować. Pozostałe żółtka dokładnie wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do piany i jeszcze przez chwilę miksować. Kiedy całość uzyska jednolitą konsystencję dodać do tego mąkę i bardzo dokładnie wmieszać ją w pianę, uważając, aby białko nie opadło. Biszkopt należy wypiekać w tortownicy, dlatego smarujemy ją najpierw masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu należy wyjąć biszkopt z tortownicy i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować poncz, którym później go nasączymy.
Przygotowanie ponczu nie jest trudne. Należy połączyć ze sobą wszystkie potrzebne do jego wykonania składniki i zostawić do wystygnięcia.
Następnie należy przygotować śmietankową masę. W tym celu należy ubić mikserem śmietanę na sztywno, pod samo koniec dodać cukier i nadal ubijać. Następnie w 1/4 szklanki gorącej wody należy rozpuścić przygotowaną żelatynę i delikatnie wlać ją do śmietany jeszcze chwilę miksując aby składniki dobrze się połączyły.
Przestygnięty biszkopt należy ostrożnie przeciąć na 3 równe warstwy. Pierwszą z nich należy nasączyć chłodnym ponczem, posmarować dżemem i ułożyć na nim ubitą śmietanę. Położyć na tym drugi krążek biszkopta i postępować tak jak wcześniej. Najpierw nasączyć ponczem, a następie posmarować dżemem i ułożyć warstwę śmietany. W ten sam sposób postąpić z ostatnią warstwą. Brzegi przygotowanego tortu należy posmarować pozostawioną do tego celu śmietaną i czekoladowymi wiórkami. Wierzch tortu można udekorować dowolnie. W wersji podstawowej można po prosto posmarować go z wierzchu resztą bitej śmietany i udekorować wiórkami czekolady oraz owocami malin.
Znacie inny przepis na tort śmietanowy? Podzielcie się nim w komentarzu.