Do jej samodzielnego wykonania tarty z pieczarkami potrzebne jest:
200 g mąki,
1 jajko,
100 g masła,
szczypta soli i 3 łyżeczki wody.
Są to składniki na ciasto, które wg tego przepisu wystarcza na wypieczenie tarty w formie o średnicy nieco mniejszej niż 30 cm
Natomiast do przygotowania nadzienia potrzebne jest:
W pierwszej kolejności należy zagnieść ciasto. Jest to bowiem podstawowy i najbardziej charakterystyczny element tarty. W tym celu do jednego naczynia lub na przygotowaną wcześniej stolnicę należy przesiać mąkę, dodać sól oraz masło i wszystko razem połączyć. Najpierw jednak nie zagniatamy ciasta, tylko mąkę wraz z masłem siekamy nożem, aby powstały grudki. Wtedy należy rozbić do miseczki jajko, dodać do niego wodę, rozmieszać i wlać do mąki z masłem na stolnicy. Przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą ugnieść, aby powstała jednolita, gładka masa nieprzywierająca do rak. Formujemy z niej kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przystępujemy do przygotowania pieczarek. Należy je dokładnie wymyć, jeżeli są starsze i zniszczone to obrać i wypłukać, a następnie pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni należy rozpuścić masło, wrzucić do niego obraną i drobno posiekaną cebulkę i zeszklić uważając, aby całość się nie spaliła. Pod sam koniec smażenia dorzucić do cebulki grzyby i smażyć tak długo, aż puszczą sok, który następnie cały odparuje. Zwykle trwa to około 12-15 minut. Kiedy pieczarki zaczną się smażyć należy je przyprawić solą i pieprzem do smaku, smażyć jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia pozostawiając do wystygnięcia.
Po upływie godziny ciasto można wyjąć z lodówki, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować niezbyt cienko, tak aby kształtem pasowało do formy, w której będziemy wypiekać tartę. Formę należy wcześniej wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Rozwałkowane i odpowiednio ukształtowane ciasto należy włożyć do formy dokładnie wylepiając jej brzegi, aby wypełniło cały jej kształt, a pozostałe ciasto, które wystaje poza jej brzegi oderwać lub odciąć. Tak przygotowaną formę należy wstawić do lodówki nakłuwając wcześniej ciasto widelcem lub wykałaczką. Po 10 minutach należy wstawić je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 15 minut. W tym czasie należy w miseczce rozbić i roztrzepać jajka i po upływie 15 minut, wyjąć tartę z piekarnika, posmarować ciasto jajkiem i wstawić do pieca na kolejne 5 minut. Przez ten czas do miseczki w której pozostały jeszcze rozmieszane jajka dodać śmietanę, sól, pieprz i zieleninę. Po 5 minutach tartę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie grzybowy farsz, a całość polać śmietanowo-jajecznym sosem. Tak wykończone ciasto włożyć do piekarnika na około 25-30 minut. Kiedy farsz już się zetnie, a ciasto będzie wyglądało na upieczone wyjąć z piekarnik i od razu podawać.
Znacie inny przepis na tartę z pieczarkami? Podzielcie się nim w komentarzu.