Podstawowymi witaminami, które znajdują się w rzepie są witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest to warzywo bogate w wapń, fosfor, żelazo i magnez.
Współcześnie najpopularniejszym daniem przygotowywanym na bazie rzepy są surówki. Do wykonania najprostszej z nich potrzebne jest:
30 dkg rzepy,
sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
1/3 szklanki śmietany lub niezbyt gęstego jogurtu
sól, pieprz i cukier do smaku
W pierwszej kolejności należy rzepę dokładnie wymyć, cienko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Startą rzepę należy wymieszać z drobno siekanym szczypiorkiem i jogurtem lub śmietaną. Pod sam koniec surówkę można przyprawić do smaku solą, pieprzem lub cukrem. Dla smaku można dodać również świeżo zgniecioną główkę aromatycznego czosnku zwykłego lub czosnku niedźwiedziego.
Do wykonania innej, bardziej urozmaiconej, ale nadal bardzo prostej w wykonaniu surówki z rzepy, potrzebna jest:
Rzepę należy dokładnie wymyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Najpierw należy je wymyć, następnie obrać i zetrze na tarce o tej samej grubości oczek. Starte składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do nich śmietanę lub jogurt, trochę majonezu, dokładnie mieszamy, a pod sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać również szczyptę cukru, aby zabić nieco kwaskowaty smak jabłka.
Tak przygotowane surówki z rzepy są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań mięsnych. Ponadto jest to bardzo tania, szybka i łatwa do wykonania surówka, którą po zrobieniu można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Znacie inny przepis na surówkę z rzepy? Podzielcie się nim w komentarzu.