Do jego samodzielnego wykonania

0,5 kg mąki,
15 dkg cukru pudru,
25 dkg masła lub margaryny,
1 duże jajko,
2 oddzielone od białek żółtka,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
szczypta soli,
1 opakowanie cukru waniliowego.

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. W tym celu należy wysypać na stół lub stolnice mąkę, dodać do niej pocięte w nieduże kawałki miękkie masło lub margarynę, dodać do tego sól, żółtka, śmietanę, sok z cytryny, cukier waniliowy oraz cukier puder i wszystkie składniki zagnieść na gładkie, niezbyt lepiące się do rąk ciasto. Po wyrobieniu należy włożyć je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, oderwać od niego niewielką część, około 1/4 całości, a pozostałą część dokładnie rozwałkować, aby powstałe w efekcie ciasto idealnie pasowało do blachy w której będziemy piec mazurka. Blachę należy wyłożyć pergaminem i dopiero wtedy wykładać ciasto. Z reszty odłożonego wcześniej ciasta należy zrobić brzegi i wierzchnią warstwę mazurka, rozmąconym jajkiem posmarować całe ciasto z wierzchu i piec przez maksymalnie 20 minut w temperaturze około 220 st. C.

Natomiast do wykonania czekoladowej polewy

Będzie potrzebne:
1 jajko,
pół kostki margaryny lub masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżki ciemnego kakao.

Na niewielkim ogniu należy rozpuścić w rondelku pół kostki tłuszczu. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie mikserem w misce utrzeć ze sobą bardzo dokładnie jajko, kakao i cukier. Pod koniec, kiedy całość uzyska jednolitą konsystencję, nadal miksując, dodać do całości roztopiony tłuszcz. Tak przygotowaną polewą należy posmarować całą wierzchnią warstwę mazurka i nim zastygnie poukładać na nim kandyzowane owoce.

Znacie inny przepis na mazurek czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSurówka z czerwonej kapusty z jabłkiem – przepis
Następny artykułSurówka z rzepy – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here