Czerwona kapusta, będąca jedną z odmian kapusty, posiada za sprawą antocjanów, barwników nadających jej czerwony kolor, właściwości przeciwstawiające oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a to już za sprawą obecnych w niej substancji zwanych indolami. Ponadto zawiera ona flawonoidy oraz witaminę C i E.
Czerwona kapusta jest bardzo popularnym składnikiem wielu surówek. Poniżej przedstawiam przepis na jedną z nich, jest to surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, które zdecydowanie odświeża jej smak i znacznie ją urozmaica.
Da wykonania surówki potrzebna jest:
jedna niezbyt duża główka czerwonej kapusty,
2 średniej wielkości jabłka,
1 średnia cebula
oraz ewentualnie 2 marchewki.
Należy również przygotować:
odrobinę oleju, sól, kwasek cytrynowy oraz szczyptę cukru.
Wszystkie warzywa należy dokładnie wymyć. Kapustę dokładnie obejrzeć, odrzucić brzydkie, zniszczone liście, te ładne dokładnie wymyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie, średniej długości paseczki. Jabłka należy obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn. Marchewkę również wymyć, obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Cebulkę należy obrać i bardzo drobno posiekać. Tak przygotowane składniki należy przełożyć do dużego naczynia, dużo większego niż wynika to z ilości składników, aby można było swobodnie je mieszać bez obawy, że wypadną z garnka. Następnie włożyć do naczynia wszystkie warzywa, polać całość olejem i posypać z wierzchu kwaskiem cytrynowym, pod wpływem którego kapusta zmieni nieco kolor. Pod sam koniec można doprawić całość solą i pieprzem do smaku, dodać szczyptę cukru i dokładnie wymieszać.
Znacie inny przepis na taką surówkę? Podzielcie się nim w komentarzu.