Choć tradycja ta zawitała do nas nie tak całkiem dawno, w tym czasie powstało już całe mnóstwo mniej lub bardziej znanych, ale na pewno smacznych dań, które doskonale nadają się na grilla. Jednym z nich są przepisy na grillowane skrzydełka, które wbrew pozorom można przyrządzać na wiele różnych sposobów.
Jednym z nich są skrzydełka z grilla na słodko, w miodowej marynacie. Do ich wykonania potrzebne jest kilka do kilkunastu skrzydełek, w zależności dla ilu osób będą podawane oraz składniki, z których wykonamy marynatę. Najlepiej wykonać ją i włożyć do niej skrzydełka dzień przed grillowaniem, przesiąkną wtedy jej aromatem i nabiorą lepszego, bardziej wyrazistego smaku.
Do wykonania takiej miodowo-pikantnej marynaty potrzebne są:
2 łyżki pikantnego ketchupu,
2 łyżki miodu,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku
Wszystkie potrzebne do wykonania marynaty składniki należy ze sobą połączyć dokładnie mieszając. Następnie mięso należy dokładnie wymyć i osuszyć, przełożyć do głębokiej miski i zalać marynatą. Dokładnie obtaczając mięso w zalewie należy odstawić je w zimne miejsce i co kilka godzin mieszać i obracać, aby ze wszystkich stron dobrze nasiąknęły marynatą. Następnego dnia smażyć na grillu bezpośrednio po wyjęciu z marynaty.
Innym ciekawym przepisem są skrzydełka w marynacie orientalnej. Smakują wyśmienicie i nieco inaczej od tradycyjnych skrzydełek. Do wykonania takiej marynaty potrzebne są:
Skrzydełka należy przygotować w zależności od potrzeby i ilości osób.
W pierwszej kolejności należy przygotować mięso. Trzeba je więc dokładnie wymyć, osuszyć z wody i przełożyć do głębokiego naczynia. Następnie należy przygotować marynatę. W tym celu należy wymieszać ze sobą wszystkie potrzebne do jej wykonania składniki, z wyłączeniem oleju, który będzie potrzebny pod samo koniec marynowania. Tak przygotowaną marynatą należy polać mięso, dokładnie je w niej obtoczyć i odstawić na całą noc do lodówki. Godzinę przed wyłożeniem mięsa na grilla należy odsączyć je z nadmiaru marynaty, polać samą oliwą i odstawić na jeszcze jedną godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować grilla. Po wyjęciu mięsa z lodówki należy układać je na mocno rozgrzanym grillu i piec niezbyt długo z każdej strony.
Znacie inny przepis na skrzydełka z grilla? Podzielcie się nim w komentarzu.