Do wykonania pierwszej z sałatek z paluszkami krabowymi potrzebne jest:
1 opakowanie surimi,
3 jajka na twardo,
4 łyżki kukurydzy z puszki,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki mleka,
1 ząbek czosnku,
świeży koperek,
sól, pieprz cayenne
Paluszki należy wyjąć z opakowania i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Podobnie należy postąpić z jajkami, włożyć je do miski i połączyć z paluszkami. Następnie do miski dodajemy przeciśniemy przez praskę czosnek, dodajemy łyżeczkę drobno krojonego koperku, kukurydzę, pieprz oraz majonez rozmieszany z mlekiem. Tak połączone składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny w zimne miejsce, aby składniki przeszły smakiem i aromatem paluszków krabowych. Po tym czasie całość solimy i sałatka jest gotowa do podania.
Inna ciekawa sałatka z surimi wymaga przygotowania:
Sałatę bądź kapustę należy dokładnie wymyć. W przypadku sałaty należy ją później porwać na niezbyt duże kawałki, zaś kapustę pekińską pokroić na wiórki. Dodać do niej drobno posiekane jajko, pokrojone w niezbyt drobną kostkę pomidory oraz pokrojone w kostkę paluszki krabowe. Następnie należy pokroić w kostkę obraną cebulkę. Paprykę umytą i pozbawioną nasion należy pokroić w niezbyt grube paseczki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Sos do sałatki przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, majonezu, chili, soli i pieprzu. Polewamy nim sałatkę i z wierzchu posypujemy ją drugim, drobno pokrojonym jajkiem.
Ostatni, bardzo ciekawy przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi podaje, aby przygotować:
Ryż należy ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie go posolić i popieprzyć do smaku. W czasie jego gotowania należy rozmrozić surimi, pokroić je w niezbyt drobną kostkę, podobnie jak pomidory i cebulę. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i związać je majonezem, przyprawić.
Znacie inny przepis na sałatkę krabową? Podzielcie się nim w komentarzu.