– szklanka mąki pszennej
– łyżka miodu wielokwiatowego
– 1 jabłko
– ćwierć łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ćwierć łyżeczki soli
– szklanka wody
– łyżka oleju

W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. W małej miseczce zmieszaj mokre składniki – miód, olej, wodę. Połącz zawartość obu miseczek i trzepaczką doprowadź do ich dokładnego połączenia. Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do ciasta.

Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem, na złoty kolor. Podawaj z cukrem-pudrem albo jogurtem.

Czy znacie inny przepis na ten deser? Podajcie nam go w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułFettucine ze szpinakiem i łososiem – przepis
Następny artykułWegańskie bliny bananowe – przepis

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here