– 250 g makaronu fettuccine (wstążki)
– ćwierć kostki masła
– szklanka mleka
– łyżka mąki pszennej
– szklanka świeżo tartego parmezanu
– 200 g wędzonego łososia
– szklanka świeżego, pokrojonego szpinaku
– 2 łyżki kaparów
– 4-5 sztuk suszonych pomidorów
– oregano i sól do smaku
Uwaga!
Makaronu po ugotowaniu nie przelewaj zimną wodą, bo sos nie będzie się chciał trzymać i spłynie na dno garnka.
Wykonanie:
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej masło i wymieszaj je z mlekiem. Zagęść mąką. Partiami dosypuj parmezan i mieszaj tak, żeby rozpłynął się w sosie. Pokrojonego dość drobno łososia, szpinak, kapary i pokrojone pomidory dorzuć do sosu i duś przez kilka minut, aż wszystkie składniki się podgrzeją, a szpinak zwiędnie. Dosól do smaku i dodaj oregano.
Odcedzony makaron dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj, by cały oblepił się rozpuszczonym serem.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.