Do przygotowania smacznego ciasta o nazwie White Forest Cake będzie potrzebne:
jasny biszkopt:
1 l słodkiej śmietanki 36%
4 paczki śmietan-fixu
6 łyżek cukru pudru
masa wiśniowa:
360 – 400 g wiśni odsączonych z kompotu lub zalewy
150 ml kompotu wiśniowego lub zalewy wiśniowej ze słoika
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 ml likieru wiśniowego
syrop do nasączania biszkoptu:
85 ml likieru wiśniowego
100 ml kompotu z wiśni lub zalewy wiśniowej ze słoika
Uwaga!
Tort można przybrać tartą czekoladą i koktajlowymi czereśniami lub świeżymi wiśniami.
Biszkopt przekroić na trzy części. Wiśnie odsączyć na sitku ze słoika – stąd będzie kompot lub zalewa, która pozostała po odsączeniu owoców. Zrobić syrop do nasączania: odmierzyć 100 ml owego kompotu lub zalewy i wymieszać z likierem wiśniowym. Nasączyć nim wszystkie blaty biszkoptu.
Przyrządzić masę wiśniową: w litrowym garnku wymieszać odmierzoną ilość kompotu lub zalewy, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i wiśniowy likier. Wstawić na mały gaz i cierpliwie podgrzewać, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wmieszać bardzo delikatnie, by wiśnie się nie rozleciały. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
0,5 l słodkiej śmietanki wlać do wysokiego naczynia, wsypać 2 paczki śmietan-fixu i ubić ją na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Dodać stopniowo 4 łyżki cukru pudru, po każdej łyżce dobrze miksując śmietanę.
Tort złożyć w następujący sposób:
– na płaskiej paterze lub dnie tortownicy obłożonej folia aluminiową położyć pierwszy biszkoptowy placek, na niego rozłożyć połowę wiśniowej masy, a na nią połowę bitej śmietany,
– następnie położyć na to drugi biszkoptowy placek, na niego resztę wiśniowej masy i warstwę bitej śmietany, którą przykryć trzecim biszkoptowym blatem.
Ubić na sztywno drugie pół litra słodkiej śmietany z 2 paczkami śmietan-fixu, dodając na koniec 2 łyżki cukru pudru. Posmarować nią wierzch i boki tortu, przybrać za pomocą specjalnej szprycy z ozdobną końcówką. Tort wstawić do lodówki na 6-8 godzin przed podaniem.
Znacie inny przepis na White Forest Cake? Podzielcie się nim!