Do przygotowania najprostszych scones będzie potrzebne:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
350 – 370 ml maślanki
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Wykonanie scones jest tak szybkie, że zdąży się je przygotować do pieczenia w czasie rozgrzewania się piekarnika.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, sodę, wlać maślankę i delikatnie wszystko wymieszać, tworząc jednolitą gęstą masę, która należy przełożyć na blat podsypany mąką. Delikatnie zagnieść, ale bez silnego nacisku, jak to się robi w przypadku ciasta drożdżowego. Ciasto na scones może mieć grudki i pęcherzyki powietrza. Następnie ręką lub wałkiem uformować placek o grubości 2-3 cm i nożem pokroić na 6-8 trójkątnych części tak, jak na pizzę. Przenieść je delikatnie na blacha wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.
Po wyjęciu ostudzić. Podawać zimne z masłem, warzywami, wędliną lub na słodko – z miodem bądź z dżemem.
Pyszna odmianą owych angielskich bułeczek są razowe scones. Do ich przygotowania będzie potrzebne:
225 g mąki pszennej razowej
225 g mąki pszennej białej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody
50 g jakichkolwiek ziaren (pestek słonecznika, dyni lub siemienia lnianego)
1 jajko
375 maślanki
Najpierw rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Następnie umieścić w misce obydwa rodzaje mąki (można je przesiać), sól, sodę i ziarna. Jajko rozbełtać w osobnej miseczce z maślanką i wlać do suchych składników. Delikatnie wszystko przemieszać i połączyć w jedną masą bez zbyt mocnego zagniatania ciasta. Mogą być grudki. Ciasto przełożyć na podsypany maka blat, zagnieść lekko 2-3 razy i ręką uformować niewielki placek o grubości ok. 2-3 cm. Podzielić go nożem umaczanym w mące na 6-8 trójkątnych części, przełożyć je na blachę z papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Po wyjęciu ostudzić i spożywać je zimne.
Znacie inny przepis na scones? Podzielcie się nim z nami.