Spodziewasz się dziecka i masz świadomość, że w tym okresie zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych. Suplementujesz kwas foliowy i witaminę D, dostarczasz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Czy jednak pamiętasz o magnezie i potasie? Sprawdź, jak wygląda zapotrzebowanie na te składniki mineralne w okresie ciąży.
Ciąża jest okresem szczególnym – nie tylko z powodu rozwijającego się płodu, ale również z uwagi na zwiększone potrzeby żywieniowe. Z miesiąca na miesiąc rośnie zarówno zapotrzebowanie kaloryczne, jak i zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu i przebiegu ciąży.
Magnez – jaką rolę odgrywa w organizmie?
Magnez jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Pomaga:
- regulować przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
- w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego
- w procesie wchłaniania wapnia
- poprawić koncentrację oraz pamięć
- przeciwdziałać negatywnym skutkom stresu
- w pracy serca
- w łagodzeniu stanów niepokoju wewnętrznego.
Jak wygląda zapotrzebowanie na magnez w ciąży?
Zapotrzebowanie na magnez w ciąży wyraźnie rośnie, co ma związek z rozwijającym się płodem. Dziecko pobiera składniki odżywcze pochodzące z diety matki, stąd zachodzi konieczność dostarczenia większej ilości pierwiastków.
Zgodnie z obowiązującymi normami, zapotrzebowanie na magnez w ciąży rośnie nawet dwukrotnie. Przyjmuje się wzrost do 12 mg na każdy kilogram masy ciała[1]. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników mówią o suplementacji nawet do 1000 mg magnezu na dobę[2].
Co z potasem w ciąży?
W okresie ciąży ważna jest także odpowiednia podaż potasu – składnika, który pomaga utrzymać optymalne ciśnienie tętnicze krwi. To niezwykle ważne, ponieważ nadciśnienie w okresie oczekiwania na dziecko może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.
Jak pokazują obowiązujące normy, zapotrzebowanie na potas w ciąży może wynieść nawet 4700 mg[3].
Skąd czerpać magnez i potas w ciąży?
Zapotrzebowanie na magnez w ciąży pomaga pokryć prawidłowo zbilansowana dieta. Produktami bogatymi w ten pierwiastek są m.in. orzechy, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, nabiał, gorzkie kakao. Podobnie jest w przypadku potasu, który znaleźć można m.in. w szpinaku, pomidorach, batatach.
Nawet najlepiej zbilansowana dieta może nie wystarczyć na pokrycie pełnego zapotrzebowania. W takim przypadku warto sięgnąć po leki bez recepty, które są stale kontrolowane. Przykładem może być m.in. Aspargin, który w przeciwieństwie do suplementów diety, zawiera sole asparginowe magnezu i potasu – składniki dopuszczone do obrotu wyłącznie w lekach.
Pamiętaj! Zawsze skonsultuj się z lekarzem, zanim zastosujesz preparat.
[1] https://aspargin.pl/faq/czy-mozna-stosowac-aspargin-w-ciazy
[2] http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
[3] https://aspargin.pl/faq/czy-mozna-stosowac-aspargin-w-ciazy