Grypa żołądkowa stanowi niezwykle uciążliwą dolegliwość, jeśli nie mamy możliwości szybkiego leczenia. W ciąży musimy unikać większości silnych środków skutecznie hamujących biegunkę i wymioty. Właśnie dlatego najlepiej unikać kontaktu z osobami zarażonymi. Oczywiście niekiedy jest to bardzo trudne, zwłaszcza w przypadku, gdy zachorował ktoś z rodziny – dziecko lub mąż.
Jeśli jednak dopadnie nas grypa żołądkowa musimy racjonalnie przygotować się do przetrwania tego czasu. Należy koniecznie przyjmować dużo płynów, aby uniknąć odwodnienia. Zalecane są niskosłodzone napoje w temperaturze pokojowej. Herbata, rumianek czy napar z mięty z pewnością przyniosą ukojenie. Dziennie, w czasie grypy żołądkowej powinniśmy wypijać ok. 2 litrów płynu. Odwodnienie zagraża zdrowiu i życiu naszego dziecka, bardzo często konieczna jest hospitalizacja.
Biegunkę możemy powstrzymać spożywając węgiel, jest on bezpieczny dla dziecka, dlatego możemy przyjmować go bez obaw. Oczywiście warto udać się do lekarza, który oceni nasz stan i zaleci dawkowanie węgla lub innego bezpiecznego leku przynoszącego ukojenie w rozstroju pracy układu pokarmowego. Pomocna może być także gorzka czekolada.
Aby szybko wrócić do zdrowia należy wprowadzić odpowiednią dietę. Przy ostrej grypie żołądkowej przez 1-2 dni powinno się spożywać pokarmy lekkostrawne. Po upływie tego czasu stopniowo wprowadzamy łagodne dla żołądka pokarmy, takie jak przyrządzone z ryżu lub kaszy manny kleiki (gotowane koniecznie na wodzie, z dodatkiem odrobiny soli). Stopniowo wzbogacamy dietę o sucharki, jajko na miękko, gotowane ziemniaki i gotowane mięso. Najlepiej spożywać delikatne i chude gatunki mięs, takie jak kurczak, indyk czy cielęcina. Zdecydowanie unikajmy smażonych i tłustych dań.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.