Można fikuśnie ozdobić szampanówki, kolorowo udekorować drinki, przygotować oryginalne przekąski, a wreszcie połyskiwać brokatem i najnowszymi trendami Sylwestrowej mody. Jako organizatorzy Sylwestra chcemy jednak, aby nasi goście byli mile zaskoczeni i rozsławiali naszą gościnność i pomysłowość przez cały Nowy Rok.

Niebieski szampan zawdzięcza swoja nazwę i kolor jednemu ze składników mieszanki. Jest nim Blue Curacao. Przygotowanie trunku nie jest skomplikowane ani czasochłonne, ale zaopatrz się w potrzebne składniki przed imprezą, żeby oszczędzić sobie nerwów podczas tej wyjątkowej nocy.

Do sporządzanie niebieskiego szampana potrzeba: 30 ml wódki, 8 ml soku z cytryny, po 25 kropli likieru pomarańczowego i kosmicznego barwnika – Blue Curacao, oczywiście szampana, kostek lodu oraz shakera. Na początek wrzucamy do shakera kostki lodu, następnie wlewamy błękitną mieszankę wybuchową – wódkę, likier pomarańczowy, sok z cytryny oraz sprawcę całego zamieszania – Blue Curacao. Mieszamy drinka, potrząsając shakerem ok. 5-10 sekund, po czym wlewamy go do kieliszka i zalewamy schłodzonym szampanem. Niebieski nektar noworocznych bogów gotowy!

Mieszankę powinniśmy sporządzić wcześniej, aby tuż przed północą zalać ją szampanem. Kosmiczny efekt trunku może konkurować jedynie ze spektakularnymi fajerwerkami.

Czy znacie inny przepis na tego drinka? Dajcie znać w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak ubezpieczyć auto na kredyt?
Następny artykułDodatek kompensacyjny – co to?

Joanna Nieć – kulturoznawca i menager kultury. Dziennikarskie kroki stawiała w kilku redakcjach. Zaczynała w miesięczniku studenckim, potem weszła z piórem do krakowskiej prasy. Współpracowała także z lokalną telewizją internetową. Opisywała, relacjonowała, komentowała. Zawsze stawia na rzetelność komunikatu i jednoczesne przekazanie go z polotem. Laszka sądecka od kilku lat związana z Krakowem.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Dotychczasowa edukacyjna i zawodowa ścieżka pokazała mi, że pisanie sprawia mi największą frajdę. Pisałam o krakowskich wydarzeniach codziennych, mam na swoim koncie kilka felietonów i wywiadów. Najbardziej cieszyło mnie pisanie o kulturalnych imprezach w Krakowie.

Podpatrywanie studenckiego życia i uczestniczenie w nim pozwoliło mi wychwycić kilka smaczków z imprezowego życia studenta. Każdą obserwację pointowałam w głowie odpowiednimi wnioskami i rozwiązaniami, czego wyrazem są moje porady na Spec.pl. Okazało się, że imprezowanie ma swoje zagwozdki, na które trzeba znaleźć patent.

W swoich poradach staram się podpowiedzieć, jak w danej sytuacji należy się zachować – żeby zabłysnąć, lub się nie zachowywać – żeby nie zbłaźnić się. Podaję na tacy propozycje imprezowego menu oraz sposoby zorganizowania domówki czy parapetówki. Sprawy z pozoru proste. Z pozoru, bo zazwyczaj okazuje się, że rzeczy proste są najbardziej skomplikowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here