Kurczak konkuruje z cielęciną w kategorii mięs, jeśli idzie o najmniej wyrazisty smak. Niektórzy uznają to za wadę nie do przebaczenia i rezygnują z niego na rzecz mięs bardziej wyrazistych. Inni wiedzą jednak, że ta cecha jest niewątpliwą zaletą – pozwala bowiem na łączenie kurczaka z bardzo wieloma przyprawami.

1. Przyprawy ziołowe

Ususzone lub świeże liście aromatycznych roślin pozwalają pogłębić smak kurczaka. Świetnie komponuje się z nim estragon, zwykle kojarzony ze śledziami w occie, jednak w śmietanowych lub pieczarkowych sosach sprawdzi się idealnie. Dość klasycznym ziołem stosowanym do kurczaka jest majeranek, pysznie komponujący się ze słodką i ostra papryką oraz czosnkiem, ale też pasujący do jabłek, które można upiec razem z drobiem i podać jako jarzynkę. Krewnym tej rośliny jest oregano, nadające potrawie z kurczaka włoskiego charakteru. Innym ziołem świetnym do tego rodzaju mięsa jest rozmaryn, zwykle kojarzony z jagnięciną. Razem z tak doprawionym kurczakiem można w jednej brytfance upiec ziemniaki, marchewkę czy dynię – nabiorą cudownego smaku i aromatu. Oprószone tymiankiem filety z kurczaka, upieczone czy usmażone sautee lub w formie panierowanych kotletów, staną się na pewno przebojem każdej kuchni i urozmaicą rodzinne obiady. Warto również spróbować kurczaka duszonego w sosie koperkowym, pełnym aromatu, który nieodmiennie kojarzy się z wiosną. Kawałki mięsa zamarynowane z bazylią z kolei świetnie nadadzą się na grilla.

2. Przyprawy korzenne

Ziele angielskie wydaje się oczywistym składnikiem potrawek z kurczaka, jednak z korzennych przypraw możemy czerpać pełnymi garściami, gdyż ten rodzaj mięsa znakomicie komponuje się również z cynamonem i chilli, które świetnie współpracują, wzmagając smak potraw nie tylko z drobiu. Można również doprawić kurczę goździkami i imbirem, co nada mu nieco wschodniego charakteru. Podobny efekt uzyskamy stosując kumin, tradycyjną przyprawę używaną na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

3. Mieszanki przypraw

Każdy, kto kiedykolwiek miał do czynienia z kuchnią indyjską, zna na pewno mieszankę garam masala, powstałą z uprażonych przypraw typowych dla tego regionu. Świetnie nadaje się ona właśnie do kurczaka, podobnie jak pochodząca z krajów arabskich shoarma, pachnąca cynamonem i kurkumą i nadająca mięsu kurczęcia cudowną złocistą barwę. Nie można też zapomnieć o curry, które, zwłaszcza w połączaniu z mlekiem kokosowym, pozwala stworzyć pyszną, pożywną i rozgrzewającą potrawę o wschodnich korzeniach.

4. Czosnek

Najlepiej świeżo wyciśnięty – to kategoria sama w sobie. Wiele jest potraw, które zyskują po dodaniu odrobiny czosnku i kurczak zdecydowanie do nich należy. Najprostszą metodą na doprawienie kurczaka do pieczenia czy duszenia jest nasmarowanie go solą roztartą z czosnkiem, a następnie posypanie majerankiem, słodką i ostrą papryką. Tak doprawiony kurczak będzie aromatyczny, smaczny i na pewno zachwyci nawet domowych wybrednisiów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here