1. Bazylia.
Bazylia doskonale komponuje się z rybami, a jej delikatny, słodkawy smak i zapach doceni zarówno dorsz, twardszy, o wyrazistym aromacie, jaki i łagodna, nieco mdła tilapia. Jeśli smażysz rybę w całości, dodaj bazylię wraz z odrobiną masła i soku z cytryny. Filety lepiej jest obłożyć świeżą, zgniecioną bazylią, zostawić na pół godziny i zdjąć ją przed panierowaniem, ponieważ może się przypalić.
2. Curry.
Curry znakomicie komponuje się zwłaszcza z rybami o łagodnym smaku. Oprószone proszkiem curry kawałki ryby podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju i podajemy z ryżem z warzywami.
3. Cytryna.
Nie ma drugiej tak doskonale nadającej się do ryb przyprawy jak cytryna. Używa się jej przed smażeniem, ale też po nim – do skropienia ryby na talerzu. Poprawia zapach ryby, nadaje mięsu kruchości i wyrazistości.
4. Estragon.
Do doprawienia ryby przed smażeniem nadaje się zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Ma wyrazisty zapach i pozwala wydobyć nową głębię z dobrze znanych potraw.
5. Koper.
Koper w postaci łodyg można wkładać do wnętrza ryb przyrządzanych w całości, np. do pstrąga.
6. Biały pieprz.
Łagodny, aromatyczny i o jasnej barwie świetnie nada się do każdej ryby, wystarczy oprószyć ją nieco przed panierowaniem. Pieprz biały jest delikatny w smaku, więc można sypać go hojnie.
7. Tymianek.
Tymianek lubi towarzystwo cytryny i czosnku, jednak użyty w nadmiarze całkowicie zagłuszy smak ryby, dlatego należy dozować go z umiarem.
A jakie są Twoje ulubione przyprawy do ryb?