1. Cytrynowo.

Do ryby na grilla świetnie pasują cytryna, jej skórka lub emanująca podobnym aromatem trawa cytrynowa – wkłada się je do środka ryby i pozwala działać. Smak jest świeży, mięso nie jest mdłe, za to nabiera niezwykłej delikatności.

2. Klasyczne przyprawy.

Ziele angielskie, papryka, czosnek czy pieprz również zrobią dużo dobrego rybie z grilla – można nimi obsypać skórkę ryby lub nawet jej wnętrze. Pamiętaj, że papryka się łatwo przypala, dlatego ryba nie powinna leżeć na ruszcie zbyt długo.

3. Warzywnie.

Do wnętrza ryby można włożyć warzywa julienne, czyli pokrojone w słomkę. Zwłaszcza por i korzeń pietruszki sprawdzą się znakomicie, ponieważ ich łagodny smak i aromat znacznie wzbogacą rybne danie.

4. Łodygi.

Do wnętrza ryby można również włożyć lekko zgniecione łodygi kopru (a do nich dołożyć płatki masła i plasterki cytryny) albo natkę pietruszki razem z łodyżkami. Jeśli osobie spożywającej potrawę nie będzie odpowiadać obecność rozmiękłych liści, łatwo je usunie, jednak cudowny aromat zieleniny pozostanie w mięsie i sprawi, że ryba będzie smakować wyjątkowo.

5. Marynowanie ryby.

Przed upieczeniem ryby na grillu można ją najpierw nieco zamarynować. Z oliwy, białego octu winnego, czosnku, imbiru i cytryny sporządzisz aromatyczną i wyjątkową marynatę, w której ryba powinna poleżeć przed pieczeniem 1-2 godziny.

A z jakimi przyprawami Ty zwykle grillujesz rybę?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzyprawy do ryb
Następny artykułPrzyprawy do ryb smażonych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here