1. Cząber.
Cząber to zioło nie tylko do baraniny czy fasoli. Ma korzenny zapach i lekko gorzkawy smak i warto spróbować go w zupie rybnej, która zyska dzięki niemu niezwykłej głębi.
2. Gorczyca.
Gorczyca ze swoim goryczkowym smakiem i przyjemnym zapachem doskonale nada się do doprawienia zalewy octowej do ryby, ale też do wszelkich potraw, w których gotuje się rybę.
3. Bazylia.
Świeży i słodki aromat bazylii przysłuży się rybom o delikatnym smaku, słodkowodnym i nietłustym. Dobrze komponuje się z masłem i czosnkiem.
4. Fenkuł.
Zwany też koprem włoskim, o przyjemnym, anyżowym aromacie, świetnie komponuje się z każdą rybą. Można stosować go jako warzywo w postaci bulw, ale też w formie zioła, zwłaszcza jeśli ryba występuje w towarzystwie pora i śmietany.
5. Biały pieprz.
Pieprz biały pochodzi z dokładnie tej samej rośliny co czarny i zielony, jednak zbierany jest najwcześniej – a co za tym idzie, jest najłagodniejszy. Ma delikatny, choć bardzo konkretny zapach. Dzięki jasnej barwie i korzennemu smakowi wzmaga naturalne walory ryb.
6. Zielona pietruszka.
Jedna z najlepszych partnerek ryby. Mielone kotleciki rybne powinny od niej aż kipieć, dobrze sprawdzi się w niemal każdej potrawie. Można ją włożyć do wnętrza pstrąga przeznaczonego do upieczenia, hojnie sypnąć do wywaru na rybę faszerowaną czy karpia w galarecie czy w końcu posiekaną natką posypać rybę tuż przed podaniem.
7. Koper.
Koper, podobnie jak pietruszka, doskonale pasuje do ryby w każdej niemal wersji. Nada cudowny aromat pieczonemu czy smażonemu pstrągowi – wystarczy do wnętrza ryby włożyć lekko zgniecioną łodygę. Świetnie połączy się z masłem czy śmietaną i stanie się bazą sosu do wszelkich delikatnych w smaku ryb.
8. Estragon.
Estragon, podobnie jak fenkuł, smak ma lekko anyżowy. Nie jest pikantny, ale dobrze łączy się z czosnkiem – przykładem może być klasyczny sos czosnkowy, który po wzbogaceniu świeżym, siekanym estragonem pysznie zrównoważy smak ryby.
A z jakimi przyprawami Ty najbardziej lubisz jeść rybę?