Siemię lniane stanowi bardzo ważny lek naturalny. Ze względu na zawartość związków i minerałów jego wartości nie można przecenić. Siemię lniane zawiera substancje śluzowe, lecytynę, białko, cynk, żelazo, magnez, kwas omega 3, olej tłusty (w którym zawierają się glicerydy kwasu linolowego) oraz witaminę E.

Siemię lniane może służyć jako lek rozwalniający. W tym celu należy spożyć łyżkę namoczonych w wodzie nasion rano i wieczorem. Najważniejszym jednak jego przeznaczeniem jest łagodzenie stanów zapalnych żołądka oraz wrzodów żołądka i jelit. Substancje śluzowe wzmacniają błony śluzowe takich narządów jak żołądek, dwunastnica oraz jelita, chroniąc je przed działaniem kwasów. W ten sposób siemię lniane zapobiega stanom zapalnym zmniejszając ryzyko wystąpienia wrzodów lub łagodząc dolegliwości z nimi związane. Może być stosowany profilaktycznie w celu dbania o prawidłowy ruch perystaltyczny jelit. Zaleca się picie wywaru z siemienia lnianego także w przypadku wystąpienia suchego kaszlu. W kosmetyce stosowany jest w formie okładów i maseczek do twarzy oraz, dzięki substancjom śluzowym mającym działanie nawilżające, preparatów do włosów.

Siemię lniane jest stosowane także zewnętrznie w przypadku chorób skórnych, przy oparzeniach czy ranach. Ma dodatnie działanie na działanie układu oddechowego. Siemię lniane może stanowić element diety odchudzającej. Jego spożycie redukuje uczucie głodu, ponieważ siemię szybko zapełnia żołądek pozostawiając uczucie sytości. Obniża poziom cholesterolu. Zapobiega powstawaniu nowotworów.

Siemię lniane możne stać się dodatkiem do naszej codziennej diety, należy jednak uważać, gdyż jest kaloryczne i spożywać jedynie wedle zapotrzebowania. Najlepiej stosować całe ziarna, ponieważ w postaci sproszkowanej siemię traci część zawartości cennych kwasów tłuszczowych omega 3.

W celu przygotowania wywaru na problemy żołądkowe, należy łyżkę siemienia zalać ciepłą wodą, gotować przez około kwadrans na wolnym ogniu, odcedzić i pić dwa razy dziennie po pół szklanki. Ziarna mogą też stanowi dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych i innych potraw. Należy pamiętać, by spożywać je z dodatkiem wody oraz uważać, aby nie zażywać zbyt dużych jego ilości, by uniknąć jego zbyt silnie przeczyszczającego działania.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here