Do przyrządzenia takiego syropu, należy wykorzystać:

2 główki czosnku (najlepiej polskiego)
3 cytryny
6 łyżek miodu
1 szklankę przegotowanej zimnej wody

Do przygotowanego wcześniej słoika – sparzonego i dokładnie wysuszonego, wyciskamy sok z cytryn. Następnie obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę. Dodajemy 6 łyżek miodu i szklankę zimnej, przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu na dobę. Po tym czasie syrop odcedzamy przez gazę i przelewamy do szklanej butelki.

Dawkowanie zależy od naszego stanu zdrowia. Jeżeli stosujemy ten syrop profilaktycznie, to podajemy 1 łyżkę dziennie dorosłemu, a dziecku 1 łyżeczkę. W przypadku istniejącej już infekcji, podajemy osobie dorosłej 1 łyżkę syropu co 4 godziny, a dziecku – 1 łyżeczkę co 4 godziny.

Syrop ten warto stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest znacznie obniżona, aby w jak największym stopniu zminimalizować ryzyko infekcji.

czosnek na przeziębieniemorguefile.com

Stosowaliście już syrop z czosnku? Możecie go polecić? Podzielcie się opiniami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSyrop z cebuli – przepis
Następny artykułSyrop z czarnego bzu – przepis

Magdalena Solarz - studentka IV roku farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Interesuje się tenisem ziemnym, była zawodniczka Polskiego Związku Tenisowego. Ukończyła kurs wychowawców kolonijnych, wielokrotnie była wychowawcą i pomocnikiem instruktora tenisa ziemnego na obozach tenisowo-tanecznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here