Wykorzystywany jest także jako domowy sposób zwalczania bólów migrenowych. Stosowany jako lek napotny i moczopędny. Do wykonania tych syropów wykorzystuje się albo owoce albo kwiaty. W obu przypadkach sposób przygotowania jest taki sam. Sporządzanie syropów z kwiatów czy owoców bzu czarnego polega na gotowaniu odpowiednich surowców z wodą i z cukrem, uważając, aby nie doprowadzić do zbyt długiego wrzenia.

Wykonując syrop z owoców czarnego bzu, należy zebrać dojrzałe owoce z krzewów oddalonych od dróg. Na 1 kg owoców przypada 4 szklanki cukru i 4 szklanki wody. Na początku należy obrać z baldachów owoce, dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą. Owoce zalewamy przegotowaną zimną wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sok.Trwa to około 2 godzin. Po tym czasie, odcedzamy sok od owoców i gotujemy przez kolejną godzinę. Tak otrzymany syrop, przelewamy do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, które następnie szczelnie zamykamy, pasteryzujemy 15 minut. Syrop ten należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Stosowaliście już syrop z czarnego bzu? Możecie go polecić? Podzielcie się opiniami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSyrop czosnkowy – przepis
Następny artykułSyrop z sosny – przepis

Magdalena Solarz - studentka IV roku farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Interesuje się tenisem ziemnym, była zawodniczka Polskiego Związku Tenisowego. Ukończyła kurs wychowawców kolonijnych, wielokrotnie była wychowawcą i pomocnikiem instruktora tenisa ziemnego na obozach tenisowo-tanecznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here