Pędy te należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.
Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.
Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:
Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika. Należy je ciasno ułożyć w słoiku. Następnie zasypujemy je cukrem. Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier. Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna. Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem. Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier. Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy. Gdy cukier już całkiem się rozpuścici, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat. Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.
Drugi sposób jest dużo szybszy. Młode pędy sosny, podobnie jak w pierwszej metodzie zasypujemy na przemian z cukrem. Umieszczamy słój w garnku z gotującą sie wodą. Gotujemy przez 30 minut. Nie należy przekroczyć tego czasu gotowania, gdyż mogłoby to doprowadzić do wydzielenia się estrów, które popsułyby smak soku. Uzyskany w ten sposób syrop, analogicznie jak w pierwszym przypadku cedzimy przez gazę do szklanych butelek lub słoiczków.
Syrop ten jest doskonały w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, kaszlu, chrypki, w przeziębieniu. Posiada właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne, za które odpowiadają składniki olejku sosnowego, m. in. pinen i borneol. Zawiera także witaminę C i sole mineralne, które warunkują działanie wzmacniające syropu na organizm.
Może być stosowany zarówno u dzieci jak i u dorosłych jako syrop lub sok, dodawany do herbaty.
Dawkowanie syropu z sosny:
dorośli: po 1 łyżce stołówej 3- 4 razy dziennie;
dzieci po 1 łyżeczce- 3 razy dziennie, w przypadku nasialającej się choroby- 4 razy dziennie.
Stosowaliście już syrop z sosny? Możecie go polecić? Podzielcie się opiniami.