Leki Syrop z sosny - przepis

Syrop z sosny – przepis

-

Pędy te należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.

Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.

Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:

Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika. Należy je ciasno ułożyć w słoiku. Następnie zasypujemy je cukrem. Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier. Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna. Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem. Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier. Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy. Gdy cukier już całkiem się rozpuścici, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat. Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.

Drugi sposób jest dużo szybszy. Młode pędy sosny, podobnie jak w pierwszej metodzie zasypujemy na przemian z cukrem. Umieszczamy słój w garnku z gotującą sie wodą. Gotujemy przez 30 minut. Nie należy przekroczyć tego czasu gotowania, gdyż mogłoby to doprowadzić do wydzielenia się estrów, które popsułyby smak soku. Uzyskany w ten sposób syrop, analogicznie jak w pierwszym przypadku cedzimy przez gazę do szklanych butelek lub słoiczków.

Syrop ten jest doskonały w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, kaszlu, chrypki, w przeziębieniu. Posiada właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne, za które odpowiadają składniki olejku sosnowego, m. in. pinen i borneol. Zawiera także witaminę C i sole mineralne, które warunkują działanie wzmacniające syropu na organizm.

Może być stosowany zarówno u dzieci jak i u dorosłych jako syrop lub sok, dodawany do herbaty.

Dawkowanie syropu z sosny:

dorośli: po 1 łyżce stołówej 3- 4 razy dziennie;

dzieci po 1 łyżeczce- 3 razy dziennie, w przypadku nasialającej się choroby- 4 razy dziennie.

Stosowaliście już syrop z sosny? Możecie go polecić? Podzielcie się opiniami.

Magdalena Solarz

Magdalena Solarz - studentka IV roku farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Interesuje się tenisem ziemnym, była zawodniczka Polskiego Związku Tenisowego. Ukończyła kurs wychowawców kolonijnych, wielokrotnie była wychowawcą i pomocnikiem instruktora tenisa ziemnego na obozach tenisowo-tanecznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Ubezpieczenie przerwy w działalności gospodarczej

Osoba kierującą firmą powinna się liczyć z wystąpieniem sytuacji, których efektem może być zawieszenie na jakiś działalności przedsiębiorstwa. Jednak od tego ryzyka można się ubezpieczyć, wykupując polisę na przerwy w działalności gospodarczej.

Co to jest stunt?

Zawody w jeździe na motocyklu przez lata ewoluowały w stronę różnych form: dd klasycznych wyścigów szosowych, przez rajdy crossowe, po trial, FMX i właśnie stunt. W chwili obecnej na świecie regularnie odbywają się międzynarodowe cykle zawodów, mające na celu wyłowienie najlepszego spośród stunterów – czyli motocyklistów uprawiających tę dyscyplinę.

Zobacz też

Łzawienie oczu – przyczyny

Uczucie łzawienia i swędzenia oczu jest znane wielu z nam. Objawy takie mogą być oznaką wielu chorób, najczęściej alergeny, i na pewno nie należy ich bagatelizować.

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: