Koktajle warzywne, w przeciwieństwie do tych owocowych, polecane są szczególnie jesienią i zimą, kiedy organizm znacznie bardziej narażony jest na infekcje i wirusy potrzebuje siły do walki z nimi. Poniżej przedstawiamy trzy najpopularniejsze i najzdrowsze ze znanych warzywnych koktajli.
Pierwszy z nich to nieco mniej znany napój, jednak bardzo zdrowy i dostarczający organizmowi wiele ważnych i potrzebnych witamin. Do jego wykonania
1 łyżka stołowa niełuskanych pestek dyni, 1 łyżka niełuskanych pestek słonecznika, 1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki miodu, owoce – mogą być truskawki, gruszki, banany oraz brzoskwinie.
Uwaga!
Do przygotowania koktajlu warzywnego doskonale nadają się wszystkie warzywa, które można spożywać na surowo i które da się zmiksować. Można je więc dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań.
Wszystkie nasiona mielimy, najlepiej w młynku do kawy, do momentu uzyskania drobnego proszku bez widocznych większych kawałków. Tak przygotowane nasiona wsypujemy do głębokiego garnka, zalewamy wodą, ale tylko do momentu, aby przykryła całość, dodajemy miód, wymyte i pokrojone na niewielkie kawałki owoce i wszystko miksujemy blenderem lub mikserem z odpowiednią końcówką do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Do koktajlu dolewamy wodę, aby nieco rozrzedzić całość i jeszcze chwilę miksujemy. Koktajl należy wypić jak najszybciej po przyrządzeniu.
Do przygotowania innego, równie zdrowego koktajlu
20 g selera korzeniowego,
100 g marchewki,
30 g buraka,
50 g pomidorów,
30 g papryki o dowolnym kolorze,
pęczek natki pietruszki.
Wszystkie warzywa należy dokładnie wymyć, obrać, opłukać pod wodą i pokroić na niezbyt duże kawałki. Następnie włożyć je do naczynia, dodać wymytą i lekko pokrojoną natkę pietruszki i całość zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przelać do szklanek i pić od razu, można przed podaniem lekko schłodzić.
Znacie inne przepisy na koktajle warzywne? Podzielcie się nim w komentarzu.