Jedyny problem, jaki wiąże się ze spożyciem zielonej herbaty, to jej parzenie. Niewłaściwe przeprowadzone niszczy lecznicze jej efekty poprzez zabicie odżywczych składników.
Zasady parzenia zielonej herbaty:
1. Nigdy nie należy zalewać listków gorącą wodą. Należy odczekać, około 10 minut, aż woda w czajniku ostygnie, z temperatury 100 stopni do około 70.
2. Liście powinniśmy parzyć w specjalnym, metalowym imbryczku. Powinno to trwać około 3 do 5 minut.
3. Gdy napar jest już zaparzony to przystępujemy do starannego procesu odcedzania liści. Dobrym rozwiązaniem jest specjalny kubeczek, dostępny w sklepach, który posiada specjalne sitko. Dzięki temu można pić herbatę od razu, bez żmudnego oddzielania liści od naparu.
4. Idealna w smaku herbata uzyskiwana jest dopiero z kolejnego parzenia tych samych liści. Jak mówi chińska mądrość – tylko biedacy piją pierwszy, przygotowany przez nich, herbaciany napar.
Jaka działa na organizm zielona herbata:
– wspomaga koncentrację i pamięć, niweluje uczucie senności, pobudza pracę mózgu
– przyspiesza przemianę materii przez co wspomaga odchudzanie
– koi nerwy i wycisza wewnętrzne napięcia
– zawiera przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, powodujące nowotwory
– działa oczyszczająco na organizm usuwając toksyny
– działa odkażająco i przeciwbakteryjnie, szczególnie na jamę ustną
– obniża nadciśnienie, co skutecznie przyczynia się do zapobiegnięcia zawałom i udarom
Uwaga!
Najpopularniejsze odmiany zielonych herbat: – Gunpowder – już sama nazwa (proch strzelniczy) działa pobudzająco. Wyglądem przypomina proch właśnie, gdyż ma formę kuleczek. Jest niezwykle mocna i aromatyczna. – Jade arrow – iście arystokratyczna herbata, już sama nazwa „nefrytowe strzałki” sugeruje klasę i wyrafinowanie, świadczyć może o tym cena – sięgająca 80 zł za 100 gr suszu. Wiąże się to z faktem, iż zbieranie jej liści ma miejsce tylko przez kilka dni, raz do roku. – Genmaicha – nazwa nieco tajemnicza, dająca obietnicę ciekawych doznań smakowych. Smak herbaty jest zaiste niezwykły, gdyż przypomina orzecha, a zasługa to dodawanego w traci produkcji ziaren prażonego ryżu.
Pijacie zieloną herbatę? Czy odczuwacie jej specjalne właściwości?