Jednym z nich jest faszerowanie. Naszym zdaniem jest to jedna z najsmaczniejszych opcji. Aby przyrządzić bakłażany faszerowane przygotuj:
30 dag świeżych grzybów
3 dag tłuszczu
jajko
5 dag cebuli
5 dag bułki tartej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/8 litra śmietany 18%
woda
sól
pieprz
Młode świeże bakłażany, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na dwie części. Małą łyżeczką wyjąć miąższ, posiekać. Grzyby dokładnie opłukać , przyciąć trzony i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w krążki i wraz z grzybami i miąższem z bakłażana gotować pod przykryciem z dodatkiem tłuszczu i kilkoma łyżkami wody, następnie przyprawić do smaku.
Warzywa ostudzić, dodać jajka, bułkę tartą i posiekaną zieleninę, starannie wymieszać i faszerować bakłażany. Naczynia żaroodporne smarujemy tłuszczem i wlewamy kilka łyżek wody, wkładamy bakłażany i pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę mieszamy z solą i polewamy nią bakłażany, wkładamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 10 minut.
Przed podaniem faszerowane bakłażany można posypać posiekanym koperkiem i pietruszką.
Aby danie było bardziej syte, bułkę tartą można zastąpić 15 dag ugotowanego na sypko ryżu.
Jaki farsz Waszym zdaniem najbardziej pasuje do bakłażana?