Jednym z nich jest faszerowanie. Naszym zdaniem jest to jedna z najsmaczniejszych opcji. Aby przyrządzić bakłażany faszerowane przygotuj:

1 kg bakłażanów

30 dag świeżych grzybów

3 dag tłuszczu

jajko

5 dag cebuli

5 dag bułki tartej

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/8 litra śmietany 18%

woda

sól

pieprz

Młode świeże bakłażany, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na dwie części. Małą łyżeczką wyjąć miąższ, posiekać. Grzyby dokładnie opłukać , przyciąć trzony i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w krążki i wraz z grzybami i miąższem z bakłażana gotować pod przykryciem z dodatkiem tłuszczu i kilkoma łyżkami wody, następnie przyprawić do smaku.

Warzywa ostudzić, dodać jajka, bułkę tartą i posiekaną zieleninę, starannie wymieszać i faszerować bakłażany. Naczynia żaroodporne smarujemy tłuszczem i wlewamy kilka łyżek wody, wkładamy bakłażany i pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę mieszamy z solą i polewamy nią bakłażany, wkładamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 10 minut.

Przed podaniem faszerowane bakłażany można posypać posiekanym koperkiem i pietruszką.

Aby danie było bardziej syte, bułkę tartą można zastąpić 15 dag ugotowanego na sypko ryżu.

Jaki farsz Waszym zdaniem najbardziej pasuje do bakłażana?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDlaczego mężczyźni zdradzają?
Następny artykułBakłażany marynowane – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here