Aby zrobić bakłażany marynowane przygotuj:

3 bakłażany

3 ząbki czosnku

gałązki świeżego rozmarynu

10 łyżek oliwy

5 łyżek octu winnego

sól

Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1cm, posyp je dość obficie solą i ułóż na sitku na pół godziny aby spuściły sok.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, oliwę wymieszaj z octem, lekko je mieszając, następnie dodaj czosnek oraz rozmaryn i pozostaw na kilka minut.

Bakłażany owiń w papierowy ręcznik i podsmażaj na grillowanej patelni bez dodatku tłuszczu, następnie odłóż je do wystygnięcia. Gdy bakłażany będą w miarę chłodne zamocz je w marynacie i wkładaj do słoików, pozostałą marynatę możesz powlewać do słoików.

Dobrze zakręcone słoiki pozostaw na 3 –4 dni w chłodnym i ciemnym miejscu.

Do jakich potraw dodajecie marynowane bakłażany?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBakłażany faszerowane – przepis
Następny artykułDopasowanie imion w miłości – czy warto w to wierzyć?

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here