Aby zrobić bakłażany marynowane przygotuj:
3 ząbki czosnku
gałązki świeżego rozmarynu
10 łyżek oliwy
5 łyżek octu winnego
sól
Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1cm, posyp je dość obficie solą i ułóż na sitku na pół godziny aby spuściły sok.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, oliwę wymieszaj z octem, lekko je mieszając, następnie dodaj czosnek oraz rozmaryn i pozostaw na kilka minut.
Bakłażany owiń w papierowy ręcznik i podsmażaj na grillowanej patelni bez dodatku tłuszczu, następnie odłóż je do wystygnięcia. Gdy bakłażany będą w miarę chłodne zamocz je w marynacie i wkładaj do słoików, pozostałą marynatę możesz powlewać do słoików.
Dobrze zakręcone słoiki pozostaw na 3 –4 dni w chłodnym i ciemnym miejscu.
Do jakich potraw dodajecie marynowane bakłażany?