Do jego wykonania
4 litry mleka 0,5% (maksymalnie może to być mleko o zawartości tłuszczu 2%), ponadto musi to być mleko świeże, prosto od krowy lub kupowane w woreczku. Mleko z kartonu poddawane obróbce niestety nie nadaje się do zrobienia białego sera.
Połowę przygotowanego mleka należy odstawić, aż się zsiądzie. Kiedy po kilku dniach będzie już kwaśne należy połączyć je z pozostałą częścią mleka odstawionego w tym czasie do lodówki i przegotowanym przed połączeniem z mlekiem zsiadłym. Oba te rodzaje mleka należy dokładnie ze sobą wymieszać, chwilę pogotować i odstawić na chwilkę do wystygnięcia. Następnie wylać mleko na dużą, gęstą gazę, mocno zwinąć, odsączyć nadmiar wody (serwatki), a pozostałą część masy ukształtować i wyłożyć do przygotowanej formy lub ukształtować w dowolnej formie i odstawić do wystygnięcia.
Do przygotowania innego rodzaju białego
3 litry świeżego mleka oraz dwie łyżki 18% śmietany.
Mleko należy wymieszać ze śmietaną, przelać do dużego garnka i na kilka dni odstawić w ciepłe miejsce, aby się zsiadło. Po tym czasie garnek z mlekiem należy wstawić na niewielki ogień i przez jakiś czas ogrzewać do momentu wytrącenia się z sera serwatki. O momencie przerwania grzania należy zdecydować samodzielnie biorąc pod uwagę twardość sera i jego konsystencję. Nie może on być ani zbyt twardy ani też zbyt miękki. Najlepiej sprawdzać go i próbować w czasie gotowania.
Następnie należy wylać na rozłożoną gazę całość serowej masy, odcisnąć z nadmiaru soku i wody, ser pozostawić zawinięty w ściereczkę i przykryty miską lub innym naczyniem na jeden dzień. Po tym czasie ser można wyłożyć na talerz. Można go od razu jeść.
Znacie inny przepis na biały ser? Podzielcie się nim w komentarzu.