Do wykonania piwa
2 kg jęczmienia,
0,5 kg cukru,
20 dag chmielu,
5 dag drożdży piwnych,
12 litrów wody.
Przez kilka godzin należy moczyć w ciepłej wodzie jęczmień do momentu, aż napęcznieje. Następnie należy odlać wodę, przełożyć jęczmień do kamiennego lub glinianego garnka, przykryć ręcznikiem lub kocem i odstawić na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten czas należy zaglądać do garnka, czy jęczmień zaczął już kiełkować. Wtedy nasiona trzeba wsypać do dużego garnka, wsypać do nich cukier, zalać 8 litrami wody i zagotować. Do innego naczynia należy włożyć chmiel, zalać go pozostałymi 4 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 4 godziny.
Powstały w efekcie „warzenia” chmielu wywar należy odcedzić przez drobne sitko, połączyć z syropem z jęczmienia, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. W tym czasie w niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże, dokładnie je wymieszać, przelać do garnka z wywarem i dokładnie połączyć. Naczynie przez cały czas powinno być przykryte ściereczką lub gazą i obwiązane sznurkiem. Powinno być odstawione w ciemne, ciepłe miejsce przez co najmniej jeden dzień. Po tym czasie należy przez drobne sitko i gazę odcedzić całość, powstały wywar wlać do butelek, zostawiając trochę miejsca, szczelnie je zamknąć i pozostawić na okres 1 tygodnia w ciemnym, zimnym miejscu. Smak tak warzonego piwa można z powodzeniem modyfikować dodając odpowiednią ilość cukru.
Przygotowane domowymi sposobami piwo ma jednak swoje wady. Przede wszystkim jest nieco czasochłonne. Poza tym jest zdecydowanie słabsze i bardziej delikatne w smaku niż piwo kupowane w sklepie.
Znacie inny przepis na piwo domowe? Podzielcie się nim w komentarzu.