Do przygotowania tradycyjnych bitek z mięsa wieprzowego będzie potrzebne:
50 dag szynki lub łopatki
1 cebula
5 łyżek oleju
3 łyżki mąki
przyprawy: czarny zmielony pieprz, pieprz ziołowy lub przyprawa do gyrosa, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 ziarna jałowca, 1 listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, zielonego bądź kolorowego, mielona czerwona słodka papryka
3 dag suszonych grzybów
sól
Uwaga!
Warto dodać kilka wskazówek: – im mięso silniej przysmaży się w pierwszym etapie przygotowywania bitek, tym sos będzie mieć lepszy smak
– im bardziej uprażymy mąkę, tym sos będzie mieć ciemniejszą barwę
– w czasie prażenia mąki może unosić się z patelni dym, a kiedy dodamy wodę do gorącej mąki, usłyszymy bardzo mocny odgłos
– nie jest on związany z pryskaniem gorącego tłuszczu, a jedynie z „zagaszaniem” zimnej wody gorącej mąki
Suszone grzyby moczyć przez ok. 12 godzin. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości, wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na drobne cząstki. Mięso pokroić w grube plastry. Rozbić lekko tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym lub przyprawą do gyrosa i papryką. W patelni rozgrzać olej, kłaść kotlety na patelnię i smażyć z dwóch stron na silnym płomieniu. W tym samym czasie do garnka, w którym ma się gotować sos, wlać wodę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, (można dać ząbek czosnku), listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca. Dodać pokrojone grzyby, podlać 1/3 szklanki wywaru grzybowego. Wstawić na mały płomień.
Usmażone kawałki mięsa przełożyć do garnka z cebulą i przyprawami. Nie wyłączać gazu pod patelnią. Kiedy całe mięso znajduje się już w garnku, na patelnię wsypujemy mąkę, mieszamy ją z pozostałym po smażeniu tłuszczem i prażymy do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru. Następnie zalać ją wodą, wymieszać, by obydwa składniki się połączyły i przelać do garnka z mięsem. Przegotować, przykryć i gotować na małym gazie ok. 2 godzin do miękkości mięsa. Jeśli po tym czasie sos jest za rzadki, rozmieszać ok. 1 łyżkę mąki z odrobina wody i wlać do sosu, po czym ponownie zagotować.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na bitki w sosie grzybowym? Podzielcie się nim w komentarzu.