Dla wielbicieli domowego pieczywa nieobcy jest chleb pieczony na maślance, mące i drożdżach. Charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem, wyśmienitą, chrupiącą skórką i pulchnym wnętrzem. Jak każdy zwykły chleb dobrze smakuje zarówno ze słodkimi dodatkami, takimi jak dżem lub miód, jak również z wędliną, warzywami, twarogiem czy każdym rodzajem sera. Ów jasnobrązowy kolor pszennego chlebka na maślance pochodzi od razowej mąki, zawierającej grubiej zmielone ziarna pszenicy od mąki pszennej tzw. białej.
Do przygotowania pszennego chleba na maślance będzie potrzebne:
1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g)
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
6 łyżek miękkiego masła
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej maślanki
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 -2,5 szklanki mąki pszennej
Drożdże, wodę i cukier wymieszać w dużej misce i odstawić na 5 – 10 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż drożdże się spienią. Dodać masło, sól, maślankę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na 15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Kiedy ciasto podrośnie, podzielić je na dwie części. Uformować dwa okrągłe bochenki i pozostawić je do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej – w koszyku. Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem.
Piec około 25 – 30 minut w 190 stopniach C, aż chleb się przyrumieni, a po postukaniu od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce. Nie kroić gorącego, poczekać, aż ostygnie.
Dlaczego nie powinno się kroić gorącego chleba, świeżo wyjętego z piekarnika? W miejscu zetknięcia się noża i gorącego wypieku tworzy się specyficzny rodzaj zakalca, a krojąc naciskamy na pieczywo, nie dając mu spokojnie wystygnąć, co może doprowadzić do zdeformowania miękkiego z gorąca chleba.
photoxpress.com
Znacie inny przepis na chleb na maślance? Podzielcie się nim w komentarzu.