Bruschetta to kromka podpieczonego lub grillowanego pieczywa zwanego ciabattą posmarowana oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem. Podaje się ją z różnorodnymi dodatkami. Do wykonania najbardziej typowej grzanki będzie potrzebne:

2 ciabatty
oliwa z oliwek
czosnek
2-3 pomidory
świeże liście bazylii

Ciabatty pokroić na kromki. Posmarować je z jednej strony oliwą i lekko rozgniecionym czosnkiem. Opiekać je z obu stron na grilli lub na najwyższej półce w piekarniku. W trakcie opiekania pomidory pokroić w drobną kostkę. Bazylię grubo posiekać. Na ciepłe pieczywo nałożyć pomidory, posypać bazylią, spryskać oliwa z oliwek i posypać grubą solą. Można położyć cieniutkie paski Parmezanu.

Zamiast ciabatty można w polskich warunkach pokroić każdą większą pszenna bułkę lub zrobić owe włoskie pieczywo samemu. Do jego wykonania będzie potrzebne:

10 g świeżych drożdży lub pół łyżeczki drożdży suszonych
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
225 ml ciepłej, przegotowanej wody

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody, wlać do mąki, podobnie jak resztę wody. Wszystko dobrze wyrobić do postaci jednolitego ciasta. Następnie przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Tak powstały zaczyn dodać po 12 godzinach do składników na ciasto, do którego będzie potrzebne:

10 g świeżych drożdży lub pół łyżeczki drożdży suszonych
3 łyżki ciepłego mleka
225 ciepłej, przegotowanej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki pszennej mąki typ 650
1,5 łyżeczki soli

Drożdże wymieszać z mlekiem i dwoma łyżkami wody, dodać do zaczynu, dolać wodę i oliwę, wymieszać za pomocą miksera. Stopniowo dodawać mąkę i sól. Miksować cały czas mikserem, aż masa stanie się dosyć gęsta i jednolita. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Dużą, prostokątną blachę posypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i unikając ugniatania, a raczej rozciągając, uformować dwa prostokątne bochenki. Oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Piec ciabatty w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut, aż staną się jasnobrązowe.

Znacie inny przepis na bruschettę? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLubczyk – właściwości, działanie, zastosowanie
Następny artykułCo to jest capoeira?

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here