Aby zrobić carpaccio z cukinii przygotuj:
– 2 młodziutkie cukinie, pokrojone w cieniutkie plasterki
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– sok z połowy cytryny
– 1 młody por
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku
– 200 g sera ricotta lub łagodnego półtłustego lub tłustego twarożku
Wykonanie:
Ułóż plasterki cukinii na talerzu w sposób typowy dla carpaccio – a więc tak, by z nachodzących na siebie krążków powstały koncentryczne okręgi. Tak naprawdę możesz ułożyć je, jak chcesz, jednak powyższy sposób jest klasyczną metodą przygotowywania carpaccio z dowolnego składnika.
Oprósz je solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą wymieszaną z cytryną (możesz to zrobić, wlewając oba składniki do malutkiego słoiczka po koncentracie pomidorowym, zakręcając go i intensywnie machając naczynkiem. Sok i oliwa powinny połączyć się w jednolitą emulsję). Talerz z carpaccio wstaw do lodówki na kwadrans, aby smaki poszczególnych składników się połączyły.
Pora pokrój w cieniutkie plasterki i posyp nimi cukinię. Rozsyp zioła, rozkrusz twaróg i podawaj z białym pieczywem.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.