Aby zrobić kotleciki krabowe przygotuj:
-1 jajko
– łyżka masła
– 1 mała cebulka, posiekana
– 400 g świeżego mięsa kraba
– łyżeczka sosu Worcestershire
– półtorej szklanki mleka
– 5 kromek czerstwego chleba lub 1 czerstwa bułka
– 2 roztrzepane jajka
– bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia
Wykonanie:
1 jajko ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Masło roztop w rondelku i dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Zestaw z palnika i przestudź. Chłodną cebulę wymieszaj z rozdrobnionym mięsem krabowym. Dokładnie wymieszaj i wstaw na kwadrans do pół godziny do lodówki. Namocz chleb lub bułkę w mleku. Po tym czasie do mięsa wmieszaj sos Worcestershire i posiekane jajko. Bułkę dokładnie odciśnij i dodaj do mięsa. Wymieszaj i znów schłodź w lodówce.
Na talerzu roztrzep dwa jajka, a na drugi nasyp bułki tartej. Z mięsa uformuj płaskie, okrągłe kotleciki przypominające hamburgery. Opanieruj je w jajku i bułce, po czym smaż je na oleju na średnim płomieniu, aż się zarumienią.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.