Dzięki swym składnikom stanowi smakowe urozmaicenie w codziennej diecie i jest zgodne z zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania się.
4 łyżki zakwasu
180 ml wody
1 szklanka mąki pszennej
ciasto właściwe:
6 szklanek mąki pszennej typ 650
2/3 szklanki mąki żytniej razowej
120 g ziaren słonecznika
150 g ziaren siemienia lnianego
1 łyżka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1,5 szklanki wody
mąka pszenna do podsypania
Rozpocząć od przygotowania zaczynu: w dużej misce wymieszać zakwas z ciepłą wodą i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Na 12-16 godzin również odstawić 80 g siemienia lnianego zalanego niecałą szklanką wody. Pozostałą część siemienia uprażyć, podobnie zrobić ze słonecznikiem.
Po określonym czasie przystąpić do przyrządzenia ciasta właściwego: do zaczynu dodać mąkę pszenną i żytnią, drożdże, ziarna słonecznika, namoczone i uprażone ziarna siemienia, sól, ciepłą wodę i dokładnie wyrobić. Jeśli wydaje się, że ciasto jest zbyt zwarte, dolać ciepłej, ale nie gorącej, wody. Jeśli ciasto jest troszkę za rzadkie, podsypać pszennej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść w następujący sposób: wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką pszenną, rozpłaszczyć dłońmi, założyć z jednej strony do drugiej do dwóch trzecich ciasta, potem złożyć z drugiej strony nakładając na poprzednie złożenie. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Następnie ciasto podzielić na dwie części, włożyć je do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i obsypanych żytnimi otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 2-3 godziny. Kiedy chleby podwoją swoją objętość, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Piec je ok. 40 -45 minut.
Z krojeniem chleba najlepiej poczekać, aż wystygnie.
sxc.hu
Macie własny przepis na chleb fitness? Podzielicie się?