90 dag mąki pszennej
3-4 dag mąki do podsypania
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżeczki suchych drożdży
1 jajko do posmarowania
1 łyżka mleka
Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Do jego przygotowania nie potrzeba zakwasu, więc upieczenie dwóch bochenków tego smacznego chleba zajmuje raptem 3-4 godziny.
W Wielkiej Brytanii chleb mleczny nazywa się chlebem wiktoriańskim, co sugeruje jego związek z okresem panowania królowej Wiktorii.
Drożdże wsypać do litrowego garnuszka, zalać szklanką podgrzanego, ale nie gorącego mleka, wymieszać dobrze z cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, wymieszać z wyrośniętymi drożdżami i dolaną resztą ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odgazować ciasto poprzez uderzenie w niego pięścią, ponownie przykryć i dać mu czas na podwojenie swojej objętości.
W tym czasie wysmarować olejem dwie keksówki.
Kiedy ciasto podrośnie, przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na dwie części. Każdą z nich lekko spłaszczyć dłonią, by popękały pęcherzyki gazu, lekko dociskając uformować owalny bochenek, zrolować z niego wałek, złożyć jedną końcówkę do środka, docisnąć, potem złożyć do środka drugą końcówkę wałka, dłońmi oprószonymi mąką zlepić stykające się brzegi złożonych końców. Następnie złożyć ciasto, końcówki zlepić tak, by bochenek uformowany był w lietarę „s”, umieścić w keksówce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy chlebki wystają ponad brzegi foremki, posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec ok. 35-40 minut na złoty kolor.
Świetnym uzupełnieniem smaku mlecznego chleba jest mak, którym posypujemy bochenki posmarowane roztrzepanym jajkiem tuż przed włożeniem do piekarnika.
Delikatny smak chleba sprawia, że bardzo dobrze nadaje się do przygotowania tostów.
sxc.hu
Piekliście kiedyś chleb według podobnego przepisu?