1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz
2-3 roztarte ząbki czosnków
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki bądź kolendry
1/2 łyżeczki roztartego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki bądź kolendry, rozmaryn i 1 łyżkę oliwy wymieszać ze sobą. Pomidory umyć. Każdego do połowy naciąć na krzyż, lekko rozchylić i wsypać wymieszane przyprawy. Pomidory posmarować resztą oliwy przy pomocy pędzelka, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec ok. 15-20 minut.
Tak przygotowane pomidory można zapiec z żółtym serem czy mozzarellą i posypać grubo pociętą świeżą bazylią.
Inny sposób przyrządzenia pieczonych pomidorów:
5-6 dojrzałych pomidorów
kilka nieobranych ząbków czosnków
1 łyżeczka rozmaryn
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, rozłożyć w żaroodpornym naczyniu, między nie powkładać nieobrane ząbki czosnków, skropić oliwą, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C. Piec ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika tak upieczone pomidory są gotowe do użycia do zupy pomidorowej, pasty do pizzy, czy pomidorowego sosu.
Wystarczy tylko wtedy zmiksować pomidory i przetrzeć je przez sitko, a czosnek wycisnąć z upieczonej łupinki.
Lubicie ten sposób na przyrządzanie pomidorów?