Do upieczenia domowego chlebu tostowego będziesz potrzebować:
350 ml ciepłej wody
15 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu
1 i 1/4 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, sól, cukier, wkroić masło, wlać miód i ciepłą wodę. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki, przykryć ściereczką i ponownie odstawić, by podrosło. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni C i piec ok. 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki, wystudzić.
Tak przygotowany chleb tostowy nadaje się do zrobienia tostów o jakimkolwiek smaku z różnorodnymi składnikami.
Ciekawą propozycją jest mleczny chleb tostowy, do którego przygotowania
2 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka mleka
mąka do podsypania
masło do wysmarowania keksówki
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wlać ciepłe mleko i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Przełożyć na blat posypany mąką, zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Kiedy będzie gotowe, przenieść do keksówki wysmarowanej masłem, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po czym posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 45 minut, aż chlebek nabierze brązowego koloru. Po upieczeniu wyjąć z foremki, wystudzić.
Piekliście kiedyś chleb tostowy? Z jakiego przepisu korzystaliście?