Aby przygotować duszony fenkuł

3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
puszka pomidorów pelati
2 średnie cebule
3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
150 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
świeża bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek

  • Krok pierwszy

    Fenkuł umyj i odkrój zielone części.

  • Krok drugi

    Pokrój w paseczki.

  • Krok trzeci

    Cebulę obierz i pokrój w talarki. Podsmaż ją na oliwie. Gdy się ładnie zrumieni, dodaj fenkuł.

  • Krok czwarty

    Przykryj i podduś ok. 10 minut. Dodaj pomidory, oliwki i bulion, i duś wszystko, aż zmięknie.

  • Krok piąty

    Dopraw solą i pieprzem.

  • Krok szósty

    Przed podaniem udekoruj bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.

  • fenkuł przepisysxc.hu

    Co myślicie o fenkule? Macie inne fajne przepisy na jego przyrządzenie? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak używać zalotki do rzęs?
Następny artykułNaleśniki z rabarbarem – przepis

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here