Wykonanie:
2 szklanki suchej ciecierzycy lub 500 g puszkowanej,
bułka tarta lub ok. 6 kromek razowego chleba pełnoziarnistego,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
kolendra świeża lub w proszku,
jajko,
sypkie chili,
sól, pieprz, oliwa.
Sos:
duży jogurt naturalny,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki zielonej pietruszki.
-
Krok pierwszy
Suchą ciecierzycę wrzuć do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie należy ją odsączyć (tę z puszki również).
-
Krok drugi
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
-
Krok trzeci
Całość wrzuć do dużej miski, dodając 1,5 łyżki bułki tartej lub 3 kromki chleba, kolendrę, chili, sól, pieprz.
-
Krok czwarty
Całość dokładnie zmiksuj blenderem na jednolitą i gładką masę.
-
Krok piąty
Z utworzonej masy uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w jajku i bułce tartej lub okruchach chleba.
-
Krok szósty
Surowe falafle smaż na rozgrzanym oleju od 3 do 7 minut.
-
Krok siódmy
Sos – jogurt przelej do niewielkiej miseczki, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu, całość dokładnie wymieszaj.
-
Krok ósmy
Pietruszkę dokładnie posiekaj, dodaj do sosu i delikatnie rozmieszaj.
Znacie inny przepis na falafel? Podzielcie się nim z nami.