Wykonanie:

Ciasto:

pierożki Fot. photoxpress.com

2/3 szklanki mąki,

około trzech łyżek masła,

pół łyżeczki soli,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

4 łyżki wody.

Nadzienie:

3 ziemniaki,

2 ząbki czosnku,

pół papryki zielonej,

3 papryczki chili,

2 łyżki z soku z cytryny,

łyżeczka imbiru (sproszkowany lub świeży),

pół łyżeczki sproszkowanego chili, łyżeczka soli,

oliwa.

  • Krok pierwszy

    Ciasto – mąkę przesiej przez sito do dużej miski, dodaj sól.

  • Krok drugi

    Następnie dodawaj małe kawałeczki masła i ucieraj je z mąką przy pomocy rąk.

  • Krok trzeci

    Gdy masa przybierze konsystencji bułki tartej, dodaj wody i wymieszaj całość widelcem.

  • Krok czwarty

    Ciasto wyrabiaj jeszcze 5 minut, aby miało jednolitą konsystencję i uformuj kulkę.

  • Krok piąty

    Odstaw na kilkanaście minut.

  • Krok szósty

    Ciasto podziel na małe okrągłe kuleczki, które rozwałkuj na niewielki okrągły i cieniutki placek. Następnie podziel go na dwie równe części.

  • Krok siódmy

    Przekrojony brzeg należy nawilżyć wodą i oba jego końce skleić tak, aby powstał stożek.

  • Krok ósmy

    Stożki napełnić nadzieniem i złączyć krawędziami, aby uzyskać trójkątny pieróg.

  • Krok dziewiąty

    Nadzienie – obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, po wystygnięciu rozgnieć je i dodaj imbir, czosnek, sproszkowane chili oraz sok z cytryny.

  • Krok dziesiąty

    Wymieszaj dokładnie, po czym na koniec dodaj cieniutko pokrojone paseczki chili oraz drobno posiekaną paprykę.

  • Krok jedenasty

    Samosy smażymy w głębokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają rumiany kolor.

  • Krok dwanasty

    Należy podawać je od razu po usmażeniu, uprzednio je jednak odsączyć z tłuszczu.

  • Znacie inny przepis na samosę. Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułFalafel – przepis
Następny artykułPakora – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here