Wykonanie:
Ciasto:

2/3 szklanki mąki,
około trzech łyżek masła,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki wody.
Nadzienie:
3 ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
pół papryki zielonej,
3 papryczki chili,
2 łyżki z soku z cytryny,
łyżeczka imbiru (sproszkowany lub świeży),
pół łyżeczki sproszkowanego chili, łyżeczka soli,
oliwa.
-
Krok pierwszy
Ciasto – mąkę przesiej przez sito do dużej miski, dodaj sól.
-
Krok drugi
Następnie dodawaj małe kawałeczki masła i ucieraj je z mąką przy pomocy rąk.
-
Krok trzeci
Gdy masa przybierze konsystencji bułki tartej, dodaj wody i wymieszaj całość widelcem.
-
Krok czwarty
Ciasto wyrabiaj jeszcze 5 minut, aby miało jednolitą konsystencję i uformuj kulkę.
-
Krok piąty
Odstaw na kilkanaście minut.
-
Krok szósty
Ciasto podziel na małe okrągłe kuleczki, które rozwałkuj na niewielki okrągły i cieniutki placek. Następnie podziel go na dwie równe części.
-
Krok siódmy
Przekrojony brzeg należy nawilżyć wodą i oba jego końce skleić tak, aby powstał stożek.
-
Krok ósmy
Stożki napełnić nadzieniem i złączyć krawędziami, aby uzyskać trójkątny pieróg.
-
Krok dziewiąty
Nadzienie – obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, po wystygnięciu rozgnieć je i dodaj imbir, czosnek, sproszkowane chili oraz sok z cytryny.
-
Krok dziesiąty
Wymieszaj dokładnie, po czym na koniec dodaj cieniutko pokrojone paseczki chili oraz drobno posiekaną paprykę.
-
Krok jedenasty
Samosy smażymy w głębokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają rumiany kolor.
-
Krok dwanasty
Należy podawać je od razu po usmażeniu, uprzednio je jednak odsączyć z tłuszczu.
Znacie inny przepis na samosę. Podzielcie się nim z nami.