Oto kilka pomysłów:
PIEROGI WYTRAWNE
1. Ruskie: ugotowane i ostudzone ziemniaki i tłusty twaróg przepuść przez praskę/maszynkę do mięsa, dopraw solą, pieprzem i dodaj zezłoconą na oleju cebulkę.
2. Ze szpinakiem: na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulkę, po czym dodaj rozmrożony lub świeży szpinak. Duś do miękkości. Twaróg i doprawiony solą i czosnkiem szpinak przepuść przez maszynkę.
3. Z kiszoną kapustą i wołowiną: posiekaj dużą cebulę i ćwierć kilo kiszonej kapusty i podduś do miękkości na łyżce smalcu. Mięso mielone wraz z kapustą przepuść przez maszynkę.
4. Z kaszą gryczaną: Ugotuj torebkę kaszy gryczanej. Sporą cebulę posiekaj i zrumień na 2 łyżkach oleju. Kostkę twarogu rozdrobnij w maszynce do mięsa lub malakserze. Składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Z bobem: pół kilo młodego bobu ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, w której pływa łodyga koperku, i obierz z twardych łupinek. Rozgnieć widelcem. Cebulę zeszklij na oleju. Wymieszaj bób, cebulę, dodaj łyżkę bułki tartej i 2-3 łyżki posiekanego koperku.
6. Z kaszanką: średnią cebulę posiekaj i zeszklij na patelni, wrzuć pokrojoną kaszankę bez skórek i chwilę podsmaż na wolnym ogniu – tak, by tylko zmiękła. Ostudź do temperatury ok. 30 stopni – zimna stanie się twardawa.
7. Z soczewicą: szklankę zielonej soczewicy ugotuj do miękkości, przepuść przez maszynkę i wymieszaj z posiekaną, zrumienioną cebulką. Dodaj sól, pieprz i majeranek.
8. Z jarmużem: jarmuż obgotuj w osolonej wodzie i posiekaj. Dodaj pokruszoną widelcem kostkę fety, rozgnieciony ząbek czosnku i zrumienioną, posiekaną cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszaj lub przepuść przez maszynkę.
9. Z brukselką: brukselkę ugotuj w wodzie z dodatkiem ok. pół szklanki mleka i odrobiną cukru. 2-3 jajka na twardo przepuść przez maszynkę z ostudzoną brukselką. Dodaj surowe jajko, dwie łyżki tartej bułki, posiekany koperek, sól i pieprz.
10. Z cukinią i mozzarellą: pół młodej cukinii pokrój w ćwierćtalarki, na oleju zeszklij cebulę, dodaj cukinię i smaż na wolnym ogniu, aż zmięknie. Po przestudzeniu przepuść przez maszynkę razem z serem mozzarella. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i oregano.
PIEROGI SŁODKIE
1. Z serkiem cytrynowym: tłusty twarożek sokładnie zmiel, przetrzyj przez sitko, zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj skórkę otartą z jednej cytryny, 2-3 łyżski soku cytrynowego i 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
2. Z czarnymi jagodami: opłukane jagody wymieszaj z 2-3 łyżkami bułki tartej i 2-3 łyżkami cukru. Dzięki dodatkowi bułki ciasto nie będzie rozmiękać.
3. Z dowolnymi innymi owocami: te nie wymagają objaśnień. Praktycznie każdy słodki i miękki owoc można oblec w pierogowe ciasto i ugotować.
Które pierogi najbardziej lubicie, a które najmniej? Dlaczego? Podzielcie się opiniami!