– ¾ szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka soli
– 2 szklanki mąki chlebowej
– łyżeczka cukru
– półtorej łyżeczki drożdży instant
– 2 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone w talarki
– 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane lub wyciśnięte
– 3 łyżki stołowe masła
– 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
– szklanka startego cheddara
– 2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Z pierwszych sześciu składników zagnieć elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto i zostaw do wyrośnięcia na godzinę-półtorej. Dobrze wyrośnięte ciasto lekko ugina się pod palcem, a dołek szybko się niweluje.
Płaską, okrągłą blachę lub tortownicę lekko natłuść i wyklej ją ciastem. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Cebulę i czosnek zeszklij i lekko zrumień na maśle, dodaj włoskie zioła i mieszaj jeszcze przez około minutę. Drewnianą łyżką wygnieć dołki w placku ciasta w odległości 2-3 cm od siebie. Rozłóż na placku podsmażoną cebulę, a później posyp obydwoma rodzajami sera. Piecz 15-18 minut w temperaturze 200 stopni.
Placek powinien być rumiany, a środek dokładnie zapieczony – użyj więc patyczka, by sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe. Podawaj na ciepło.
Ponieważ foccaccia to coś pośredniego między pieczywem a pizzą, może być podawana samodzielnie, ale także jako dodatek do innych potraw, takich jak sałatki czy mięsa.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.