Potrawy Focaccia serowo-cebulowa - przepis

Focaccia serowo-cebulowa – przepis

-

– ¾ szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka soli
– 2 szklanki mąki chlebowej
– łyżeczka cukru
– półtorej łyżeczki drożdży instant
– 2 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone w talarki
– 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane lub wyciśnięte
– 3 łyżki stołowe masła
– 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
– szklanka startego cheddara
– 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

Z pierwszych sześciu składników zagnieć elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto i zostaw do wyrośnięcia na godzinę-półtorej. Dobrze wyrośnięte ciasto lekko ugina się pod palcem, a dołek szybko się niweluje.

Płaską, okrągłą blachę lub tortownicę lekko natłuść i wyklej ją ciastem. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Cebulę i czosnek zeszklij i lekko zrumień na maśle, dodaj włoskie zioła i mieszaj jeszcze przez około minutę. Drewnianą łyżką wygnieć dołki w placku ciasta w odległości 2-3 cm od siebie. Rozłóż na placku podsmażoną cebulę, a później posyp obydwoma rodzajami sera. Piecz 15-18 minut w temperaturze 200 stopni.

Placek powinien być rumiany, a środek dokładnie zapieczony – użyj więc patyczka, by sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe. Podawaj na ciepło.

Ponieważ foccaccia to coś pośredniego między pieczywem a pizzą, może być podawana samodzielnie, ale także jako dodatek do innych potraw, takich jak sałatki czy mięsa.

Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zbudować grill?

Grillowanie w ogrodzie stało się tradycją długich weekendów Polsce. W marketach oferowane są przenośne małe grille, które wykonane w większości z kiepskich materiałów bardziej denerwują niż cieszą użytkowników. Tymczasem wykonanie grilla murowanego jest bardzo proste i dużo przyjemniej korzysta się z niego nawet podczas deszczu, gdyż możemy go zbudować w altanie ogrodowej.

Choroby przytarczyc

Każdy z nas zna kilka podstawowych informacji dotyczących gruczołu tarczowego. Nasza wiedza jest już mniej ugruntowana, jeśli chodzi o przytarczyce. Zacząć należy od tego, że przytarczyce są gruczołami wydziela wewnętrznego, a zatem zalicza się je do układu endokrynnego. Znajdują się one najczęściej w sąsiedztwie tarczycy, a dokładniej blisko górnych i dolnych biegunów gruczołu tarczowego. Najczęściej u ludzi liczba przytarczyc wynosi cztery. Jednak jak to zwykle w przyrodzie bywa, zdarzają się wyjątki i może być ich więcej. Z umiejscowieniem przytarczyc także bywa różnie, zdarza się, że znajdują się one w nietypowych miejscach.

Zobacz też

Sztuka konwersacji – savoir vivre

Sztuka prowadzenia rozmowy od czasów starożytnych pełni istotną rolę. Nawiązywanie i podtrzymywanie znajomości, wymiana argumentów rezygnują współcześnie ze wzniosłego tonu. Mimo to rozmowa jest przedmiotem zainteresowania w dziedzinach wymagających komunikacji, negocjacji, relacji społecznych.

Wkrótce zostaniesz mamą? O tych gadżetach warto pomyśleć!

Jako przyszła mama na pewno nie możesz doczekać się spotkania z maleństwem. W trzecim trymestrze pojawia się syndrom wicia...

Urządź swoje wnętrze i… śpij spokojnie. Dobre łóżko to podstawa!

Wybierając łóżko zazwyczaj mamy na uwadze to, by pasowało do stylu wnętrza. Słusznie, ponieważ jest ono najważniejszym meblem w...

Może Cię zainteresuje: