Potrawa ta sięga swym rodowodem dawnych czasów, kiedy to szwajcarscy górale podgrzewali w okresie zimowym suchy ser i maczali w nim kawałki chleba. Obecnie fondue jest jedną z najbardziej popularnych potrawą wykorzystującą ser w takich krajach jak Francja i Holandia, stąd różne wersje tego tak prostego, ale pysznego dania.
300 ml białego wina
2 łyżki Kirszu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta białego pieprzu
2 bagietki
8 pomidorków koktajlowych
4 pieczarki
1 brokuł podgotowany przez 5 minut w gorącej wodzie
4 ugotowane kapustki brukselskie
Wszystkie sery umieścić w naczyniu, dolać wino i podgrzewać, aż masa serowa będzie płynna. Dodać wtedy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z Kirszem (białą wiśniową wódką), doprawić pieprzem. Dobrze wymieszać.
Warzywa lub pokrojoną bagietkę nadziewać na widelce, moczyć w ciepłej serowej masie i od razu jeść.
Innym rodzajem fondue jest tzw. fondue bourguignonne, które różni się od serowego podstawowym składnikiem: w caquelon – specjalnym glinianym, ceramicznym lub żeliwnym garnku ustawionym na palniku umieszcza się olej, podgrzewa się go mocno i smaży nadziane na podłużnych widelcach kawałki wołowiny bądź jakiegokolwiek innego mięsa. Po usmażeniu macza się mięsne kawałki w zimnych sosach: majonezowym, keczupowym, czosnkowym itp.
Coraz częściej wykorzystuje się ów sposób cieszenia się smacznym jedzeniem w towarzystwie ulubionych osób do sporządzenia czekoladowego fondue. Zamiast serów i oleju rozpuszcza się gorzką i mleczną czekoladę wraz z odpowiednią ilością słodkiej śmietanki 30% – w wersji dla dorosłych również z łyżką wódki – i w ciepłej czekoladowej masie macza się kawałki owoców, np. truskawek, ananasa, gruszki, jabłek, mango, banana, kiwi itp. W osobnej miseczce można podać ubitą na sztywno kremówkę lub jakikolwiek krem.
Na podobnej zasadzie działają specjalne urządzenia do czekoladowego fondue, zwane fontannami.
sxc.hu
Który rodzaj fondue wolicie – wytrawne czy czekoladowe?